"Vinyyli vain kuulostaa paremmalta"

Vaikka yhä suurempi osa musiikista leviää aineettomassa muodossa, tietty joukko musiikinharrastajia luottaa edelleen vinyyliin. Tähän kysyntään vastataan Turusta.

kulttuuri
Vinyylilevy
Yle

Turkulainen Svart Records on kolmessa vuodessa noussut yhdeksi maailman suurimmaksi vinyylilevyjen julkaisijaksi. Jarkko Pietarisen ja Tomi Pulkin yhtiö lähti liikkeelle rakkaudesta aitoon soundiin.

- Vinyylilevy kuulostaa vaan niin paljon paremmalta kuin mikään muu, olettaen, että se on hyvin tehty, taustoittaa Jarkko Pietarinen.

Svart Recordsin tekee vinyyleistä noin 350–2000 kappaleen painoksia.

- Vaikka jokin bändi olisi myynyt satojatuhansia cd-levyjä, se ei välttämättä myy vinyyleinä kuin kaksisataa kappaletta. Voi olla, että kestää vuoden myydä 2000 kappaleen erä, sanoo Pietarinen.

- Julkaisuja pitää olla noin neljä kuukaudessa, että saa jonkinnäköisen toimeentulon.

Soundi ratkaisee – vai sittenkin ulkonäkö?

Monen mielikuvissa vinyylilevy on musta, mutta värejä on muitakin. Äänenlaadullisesti parhaita ovat mustat ja läpinäkyvät levyt. Turkulaisyrittäjät halusivat aluksi tehdä vain mustaa vinyyliä, mutta asiakkaat päättivät toisin.

Levy-yhtiö Svart Recordsin toinen perustajajäsen Jarkko Pietarinen. Taustalla vinyylilevyjä.
Inkeri Pyylampi / Yle

- Asiakkaat, tukut ja bändit halusivat erilaisia värejä ja kuvavinyylejä. Pakkohan siihen oli mennä mukaan, Jarkko Pietarinen toteaa.

Esteettiset seikat ovat tärkeitä. Oli levyn väritys mikä tahansa, kannet ja muu oheismateriaali on tehtävä tyylillä.

- Joissain punk-julkaisuissa sopii se, että julkaisu on karu ja pelkistetty. Se on myös keino pitää hinta alhaalla. Mutta joissain tapauksissa on hienoa päästä tekemään ihan täydellisesti, Pietarinen sanoo.

Bisnes pyörimään

Rahoja yrityksen perustamiseksi haalittiin kokoon muun muassa sillä, että Jarkko Pietarinen myi autonsa.

- Ensimmäinen, jolta menin pankista lainaa kysymään, vain pyöritteli päätään eikä ymmärtänyt yhtään, mistä on kyse.

Pian sentään pankistakin löytyi uskoa liikeideaan.

Vinyylejä julkaisevan yrityksen pistäminen pystyyn herätti kummastusta esimerkiksi joissakin suuremmissa levy-yhtiöissä.

- Eihän siihen kukaan uskonut, että vinyylit myyvät. Ajateltiin, että tämä on vähän sellaista hullun hommaa. Kuka vinyyleitä nyt enää ostaisi?

Pietarinen oli kuitenkin huomannut jo pari vuotta aikaisemmin, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa kiinnostus vinyyleitä kohtaan oli lisääntynyt ja uusia julkaisuja tuli entistä enemmän.

- Suomessa se ei ollut vielä niin iso juttu, eikä välttämättä vieläkään ole.

Suomen markkinat pienet

Suurin osa Svart Recordsin tuottamista vinyylilevyistä menee ulkomaille. Tukkuasiakkaita on esimerkiksi Japanissa.

- Suomen markkinoiden varaan ei voi laskea, Jarkko Pietarinen muotoilee.

Kaikki eivät tiedä, että kyseessä on suomalainen yritys.

- Meille tulee edelleenkin Suomesta englanninkielistä sähköpostia, Pietarinen kertoo.

Laittomien vinyyleiden kirous

Piratismi ei vinyylikauppaa juuri vaivaa, mutta niin sanottuja bootlegejä eli laittomia vinyylejä on liikenteessä.

- Niitä tehdään kyllä paljon. Niitä ilmestyy silloin tällöin sellaisesta musiikista, mitä on vaikea saada isommilta levy-yhtiöiltä lisensoitua. Se ärsyttää kyllä suunnattomasti, yrittäjä Jarkko Pietarinen harmittelee.

- Monet ovat olleet sellaisia, mitä olisimme itse halunneet kunnolla julkaista, ja sitten on tullut bootleginä parintuhannen kappaleen painos. Siinä menee vuosikausia ennen kuin voi tehdä uuden painoksen.