Tampereella uskotaan nyrkkeilyn tulevaisuuteen

Suomalainen ja hämäläinen nyrkkeily ovat olleet viime vuosina lamassa. Kansainvälinen menestys on jäänyt laihaksi, mutta harrastajamäärät ovat kasvussa. Tampereella on palkattu jopa Suomen ainoa seuratason ammattivalmentaja.

urheilu
Nyrkkeilyharjoitukset Nääshallissa. Etualalla nyrkkeilypallo.
Petri Aaltonen / Yle

Tamperelaisen nyrkkeilyn huippuhetket ulottuvat 1970-luvulle, mutta Suomen Nyrkkeilymuseon perustaja Tauno Salminen pitää Tamperetta silti nyrkkeilyn mekkana.

- Tampere on järjestänyt kahdet EM-kilpailut, yhdet MM-kilpailut ja yhdet nuorten EM-kilpailut.

Jos menneisyys Tampereella on loistokas, missä mennään tänä päivänä?

- Työtä tehdään saleilla koko ajan. Parannettavaa tietenkin tällä hetkellä on, mutta eiköhän sieltä taas, joku jyvä löydy, Salminen uskoo.

- Meillä on jatkuvaa, pitkäjänteistä työtä. Täällä on useita seuroja, jotka tarjoavat nyrkkeilyä. Jos valtakunnan mittakaavassa katsotaan, mielestäni Tampereella menee todella hyvin nyrkkeilyssä, arvioi puolestaan Suomen Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtaja Sirpa Makkonen Tampereelta.

Monta seuraa on rikkaus

Nyrkkeilyliitossa on ollut vuosien mittaan kädenvääntöä, mutta tiiviimpään yhteistyöhön uskotaan.

- Ehkä se sellainen suurin kateus ja omissa oleminen on pikku hiljaa jo hälvennyt. Se ei ole tavoite, että olisi yksi seura. Mielestäni on rikkaus, että on monta seuraa. Missään nimessä en aja sitä, että pitäisi olla isoja yksiköitä, Makkonen vakuuttaa.

Voin melkein sanoa, että naiset ovat Tampereella rinnanmitan edellä tällä hetkellä

Tauno Salminen

Naisnyrkkeilyssä miteltiin pitkän väännön jälkeen SM-mitaleista ensimmäisen kerran vuonna 1995.

- Voin melkein sanoa, että naiset ovat Tampereella rinnanmitan edellä tällä hetkellä, väittää Tauno Salminen.

Tampereen Voimailuseurassa nyrkkeilevää Henna Ahosta kannusti nyrkkeilyn pariin äiti, joskin äiti sittemmin veti ajatuksensa takaisin.

- Meni kolme vuotta, sitten tuumasta toimeen ja aloitin nyrkkeilyn.

"Aina joku menestyy"

Tamperelaiset nyrkkeilyvaikuttajat uskovat lajin tulevaisuuteen. Tauno Salmisen mukaan nyrkkeily pysyy ja on suosittu niin kauan kuin verta virtaa suonissa.

Sirpa Makkonen luottaa siihen, että menestystäkin tulee.

- Aina sieltä joku yksilö nousee, joka myös menestyy tuolla isoissa kehissä!

Suomalaisen nyrkkeilyn pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty tapahtuma Tammer Turnaus mitellään Tampereella lokakuussa jo 33:tta kertaa.