1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Bonnien ja Clyden, Al Caponen ja Butch Cassidyn aseita huutokaupassa

Yhdysvaltain rikoshistorian harrastajilla oli sunnuntaina onnenpäivä, kun myyntiin tuli maan kuuluisimpien rikollisten käyttämiä aseita ja muita esineitä.

Clyde Barrowin Colt-revolveri

New Hampshiressä, Yhdysvalloissa, järjestettiin eilen sunnuntaina harvinainen huutokauppa, jossa myynnissä oli suuri määrä kuuluisien rikollisten, mutta myös heitä jahdanneiden poliisien aseita.

Esillä oli kaikkiaan 134 esinettä, joiden yhteisarvo nousi 1,1 miljoonaan dollariin. Suurimmat summat maksettiin rikolliskaksikko Bonnien ja Clyden pistooleista. He ryöstivät 1930-luvun laman aikana useita pankkeja Yhdysvalloissa.

Bonnie Parkerin .38-kaliiperin Detective Special -revolverista maksettiin 264 000 dollaria. Ase oli teipattuna hänen reiteensä, kun hänet ammuttiin vuonna 1934.

Clyde Barrow'n .45-kaliiperinen 1911 Colt -pistooli oli 240 000 dollarin hintainen. Sama, nimettömänä pysytellyt ostaja vei molemmat pyssyt.

Nashuan huutokaupassa myytiin myös Clyde Barrowin taskukello ja hopeadollari, joka oli ollut hänen taskussaan, kun hänet surmattiin. Dollarin kolikon arvo oli noussut 32000-kertaiseksi.

Innokkaat Villin lännen harrastajat saivat hankittua huutokaupassa tunnetun pankkirosvon Butch Cassidyn .45-kaliiperin revolverin 175 000 dollarilla.

Lisäksi myytävänä oli muiden tunnettujen rikollisten, kuten Al Caponen, "Pretty Boy" Floydin ja John Dillingerin aseita.

Tunnettujen lainvartijoiden aseet kuuluivat mm. Elliot Nessille ja Frak Hamerille. Ness johti liittovaltion "Untouchables"-poliisiosastoa, joka tutki mafiapomo Al Caponea. Hamer taas oli texasilainen lainvartija, jonka johtama joukko jäljitti ja surmasi väijytyksestä Bonnien ja Clyden.

Huutokaupassa myydyistä esineistä suurin osa tuli Wacossa, Texasissa, eläneen keräilijän, Robert Davisin jäämistöstä.