1. yle.fi
  2. Uutiset

Luminen talvi näkyy Kotkan ylityötunneissa

Kaupungissa on ollut voimassa ylityökielto kahden vuoden ajan. Kertyneet ylityöt pitäisi aina korvata vapaa-ajalla, mutta läheskään aina se ei ole mahdollista.

ylityö
YLE / Antti Kolppo

Kotkan kaupungin työntekijät paiskivat ylitöitä pari vuotta sitten alkaneesta ylityökiellosta huolimatta. Kaupungin oman selvityksen mukaan vuonna 2011 ylitöitä kertyi runsaasti esimerkiksi isännöinti- ja kunnossapitopalvelujen työntekijöille.

Kunnossapitopäällikkö Anu Heinikosken mukaan runsaslumiset talvet ovat teettäneet paljon ylitöitä. Ylitöistä on keskusteltu myös valtion työsuojelutarkastajan kanssa, joka ei ole ainakaan vielä puuttunut asiaan.

- Talven päätteeksi työntekijöissä oli selvästi näkyvissä väsymystä, Heinikoski kertoo.

Kunnossapidon työntekijöille kertyi viime vuonna yhteensä yli 7 000 tuntia ylitöitä, joista maksettiin rahana yli 90 000 euroa. Kunnossapitopäällikön mukaan tahti on ollut melko samanlainen kuluvana vuonna. Ylityöt pitäisi kaupungin mukaan korvata aina vapaa-aikana, mutta sijaispulan takia niistä joudutaan usein maksamaan.

Myös hoivapalveluissa ylitöitä tehtiin tuhansia tunteja viime vuonna. Työntekijöille maksettiin niistä rahana reilusti yli 100 000 euroa.

Henkilöstöpäällikkö Minna Uusitalo pitää tehtyjä ylitöitä pääosin perusteltuina. Esimiehiä tullaan kuitenkin muistuttamaan edelleen ylityökiellosta ja parantamaan työvuorojen suunnittelua.

Kaupunginhallitus hyväksyi ylityökiellon pari vuotta sitten osana henkilöstömenojen säästöjä. Kiellon mukaan ylitöitä on lupa teettää vain pakottavissa tilanteissa, kun uhkana on esimerkiksi terveyden vaara tai omaisuusvahingon syntyminen.

Lue seuraavaksi