1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Puolustusvoimauudistus vähentää työpaikkoja myös Varsinais-Suomesta

Puolustusvoimien tulevat uudistukset ovat vähentämässä Turun seudulta noin viisikymmentä työpaikkaa.

Rauma-luokan ohjusvene. Kuva: Kalle Talonen / Yle

Puolustusvoimien termein noin 26 henkilöä on muutoksen alla varusmieskoulutusta antavalla Saaristomeren meripuolustusalueella. Heistä valtaosa on siviilejä.

Vastaavasti merivoimien materiaalilaitoksella muutoksen alla on 27 henkilöä. Heistä noin parikymmentä on siviilejä. Työpaikkoja on siis katoamassa yhteensä reilut 50.

Henkilöstölle on maanantaina annettu tieto töiden jatkumisesta tai muutoksen alle joutumisesta. Viikon päästä alkavat neuvottelut, joissa pyritään etsimään uusia töitä muutoksen alla oleville. Heillä on muun muassa etu, mikäli he hakevat puolustusvoimissa tai valtiolla auki olevia työpaikkoja.

Mikäli uusia töitä ei löydy, on edessä irtisanominen kesäkuussa 2014. 

Vuonna 2015 Saaristomeren meripuolustusalue sekä Suomenlahden meripuolustusalueet lakkaavat ja uusi Rannikkolaivasto aloittaa. Palveluspaikkoina säilyvät Turku ja Upinniemi. Merivoimien esikunta jatkaa Turussa. Saaristomeren meripuolustusalueella on nyt töissä 530 henkilöä ja Upinniemessä noin 160 henkilöä. Uudessa Rannikkolaivastossa työntekijöitä on yhteensä 509.

Merivoimien materiaalilaitos sulautetaan uuteen Puolustusvoimien logistiikkalaitokseen. Turun, Kemiönsaaren ja Upinniemen varikoita ei lopeteta. Työntekijöitä on nyt 277 ja muutoksen jälkeen 217.

Muutokset eivät vaikuta koulutukseen

Saaristomeren meripuolustusalueen komentajan Timo Ståhlhammarin mukaan on vielä vaikea sanoa, kuinka monta lopulta joudutaan irtisanomaan. Kolmen vuoden aikana on lisäksi tulossa eläköitymisiä sekä siirtoja muualle puolustusvoimien palvelukseen.

Eniten vaikutuksia tilanteella on Ståhlhammarin mukaan heidän esikuntansa toimintaan.

- Esikunnan hallinnollisia tehtäviä ei vähennetä. Se näkyy jokapäiväisessä elämässä, vastausajat esimerkiksi pitenevät.

Ståhlhammarin mukaan henkilöstöleikkaukset näkyvät myös varastolla.

- Ihan joka päivä ei voi kuvitella saavansa rätei ja lumpui tai jotain muuta tavaraa. Pitää katsoa milloin varasto on auki.

Sen sijaan varusmiespalvelukseen muutosten ei pitäisi näkyä. Ståhlhammarin mukaan yksi uudistuksen tarkoitus on ollut saada lisäkouluttajia kentälle.

- Näkisin, että varusmieskoulutus tehostuu kouluttajien määrän lisääntyessä. Palvelusturvallisuus parantuu ja myöskin reserviläiskoulutus kehittyy.