1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luomuruoka

Luomuviljely innostaa yhä useampia

Etelä-Savossa viljellään luomua jo kolmanneksi eniten Suomessa viljelypinta-alalla mitattuna.

Luomun viljely on Etelä-Savon ELY-keskuksen asiantuntijan Marja Pulkkisen mukaan selvässä nousussa. Etelä-Savossa luomupeltoa on kaikesta viljellystä peltopinta-alasta 12,3 prosenttia eli 9 000 hehtaaria. Luomu valtaa alaa vauhdilla, sillä vuosi sitten luomupeltoa oli 10,1 prosenttia.

Näillä prosenteilla Etelä-Savo yltää luomuviljelyn pronssisijoille valtakunnan vertailussa. Eniten luomua viljellään Kainuussa, jossa viljellystä peltoalasta 23,2 prosenttia on jo luomua. Toisaalta viljeltyjä peltohehtaareja on siellä vain 7 600.

Viljelijät vaihtavat luomuun

Entistä useampi eteläsavolainen viljelijä on siirtynyt luomun viljelyyn tänä vuonna. Pulkkisen mukaan luomun viljelijäksi on tänä vuonna ryhtynyt 27 viljelijää. Yhteensä Etelä-Savossa on 251 luomuviljelijää.

Tilojen välinen yhteistyö on hyvää, joten viljely on lähtenyt vierimään lumipallon tavoin.

Marja Pulkkinen

- Luomuviljelijät puhuvat kokemuksistaan. Tilojen välinen yhteistyö on hyvää, joten viljely on lähtenyt vierimään lumipallon tavoin, Pulkkinen kertoo.

Yhtenä syynä luomun suosioon saattavat olla myös sen tavallista viljelyä paremmat katteet ja tuet.

- Luomutilat ovat tavallisia tiloja kannattavampia. Eivät ne kuitenkaan mitään kultakaivoksia ole. Luomuviljelijä voi hakea viiden vuoden erityistukea. Varmasti jokainen yrittäjä laskee tarkasti kannattavuuden, Pulkkinen arvelee.

Luomun kysyntä kasvussa

Pulkkisen mukaan myös luomutuotteiden kulutus on lähtenyt nousuun, ja kaupoissa on yhä enemmän tarjolla luomutuotteita.  Pro Luomun ry:n tutkimuksen mukaan eri kaupparyhmien myynnin arvosta 23 prosenttia tulee luomutuotteista.

- Ehkä ihmiset ovat nykyisin ympäristötietoisempia, Pulkkinen pohtii.

Koko Suomessa uusia luomuviljelijöitä on 364 ja luomutiloja 4 304. Koko valtakunnan tasolla viljellystä pellosta yhdeksän prosenttia on luomua. Luonnonmukaisen tuotannon erityistukisopimuksiin on sitoutunut noin seitsemän prosenttia suomalaisista viljelijöistä.

Maaseutuvirasto maksaa luonnonmukaisen tuotannon tukea yhteensä 21 miljoonaa euroa syys-lokakuun aikana. Lisäksi maksetaan muita ympäristötuen erityistukia yhteensä 22 miljoonaa euroa.