1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Tekniikka koetteli Turun valtuustoa

Tekniset ongelmat kiusasivat maanantai-iltana Turun kaupunginvaltuustoa. Kaupungintalon remontin yhteydessä uusittu kokousjärjestelmä kaatui heti alkajaisiksi eikä sitä kyetty palauttamaan ennalleen. Valtuusto joutui turvautumaan päätöksiä aikaansaadakseen nimenhuutoäänestyksiin.

kunnanvaltuustot
Turun valtuusto
Turun valtuuston kokous ennen uuden tekniikan tuloa.Sami Tammi/YLE

Uuden järjestelmän ongelmat yllättivät projektijohtaja Tuomas Heikkisen, sillä vielä testausvaiheessa kaikki oli sujunut hyvin.

- Tämä on erittäin nolo asia. Olemme saaneet lukea lehdistä, että järjestelmien hankkiminen ei ole kovin helppoa. Nyt meillekin kävi niin, ettei homma toiminutkaan testauksista huolimatta.

Heikkinen kiistää, että järjestelmä olisi ollut virheinvestointi. Hänen mielestään kyse on alkuvaiheen ongelmista, jotka saadaan korjattua lisätestauksilla. Kaupunki on käyttänyt uuden kokousjärjestelmän kehittämiseen toistaiseksi noin 50 000 euroa.

- Kyseinen järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa kaupungin toimielimissä. Näin ei kuitenkaan tapahdu ennen kuin se varmasti toimii. Emme halua häiritä koko päätöksentekojärjestelmää, vakuuttaa Tuomas Heikkinen.

Toriparkkiin myönteinen kanta

Turun valtuusto sorvasi Turun toriparkkihankkeesta annettavat lausunnot hankkeelle myötämielisemmiksi. Kyseessä olivat Turun hallinto-oikeudelle toimitettavat näkemykset kauppatorin kaavamuutoksesta ja maanalaisen pysäköintiluolan esisopimuksesta tehdyistä valituksista.

Toriparkkia vastustava kaupunginhallituksen enemmistö oli tehnyt listaehdotuksen, jonka mukaan kaavamuutos oli lainvastainen eikä esisopimus palvelisi kaupungin etuja. Valtuusto hyväksyi kuitenkin kokoomuksen Maija Perhon tekemät muutosesitykset, jotka tukeutuivat apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen alkuperäisiin lausuntoehdotuksiin.

Virtasen tulkinnassa kaavamuutos täytti lain vaatimukset eikä siihen sisältynyt päättäjien osalta esteellisyysongelmia. Valtuusto hyväksyi Perhon muutosehdotukset äänestysnumeroin 34 - 30 ja 38 - 28.

Lue seuraavaksi