Australian Iso Valliriutta menettänyt puolet koralleistaan

Syitä korallien katoamiselle ovat trooppiset myrskyt, korallien vaaleneminen ja ahneet meritähdet.

Ulkomaat
Mustia kaloja ui Ison Valliriutan korallien päällä.
EPA / AIMS

Australian rannikolla sijaitseva Iso Valliriutta on menettänyt puolet koralleistaan viimeisten 27 vuoden aikana. Koralleja uhkaa ihmisen toiminnan lisäksi luonto itse.

Ruotsin television SVT:n mukaan tuoreesta tutkimuksesta selviää, että syitä korallien katoamiselle ovat trooppiset myrskyt, korallien vaaleneminen ja ahneet meritähdet.

Laajassa australialaisessa tutkimuksessa seurattiin Ison Valliriutan kehitystä vuodesta 1985 nykypäivään.

Suurin syy tuhoihin on tutkijoiden mukaan trooppiset myrskyt, jotka aiheuttivat lähes puolet koralleille aiheutuneista vahingoista.

Korallien vaaleneminen on syynä noin kymmeneen prosenttiin tuhoista. Korallien vaaleneminen johtaa siihen, että korallit eivät voi enää elää symbioosissa levien kanssa. Vaalenemiselle on monia syitä. Yhden teorian mukaan ihmisen toiminnan seurauksena lämmennyt merivesi aiheuttaa korallien vaalenemista.

Kolmantena syynä ovat nälkäiset meritähdet, jotka syövät koralleja. Meritähdet ovat aiheuttaneet runsaat 40 prosenttia korallien tuhoista.

Myrskyille ja meren lämpenemiselle ei tutkijoien mukaan voida mitään, mutta meritähdet voisi olla mahdollista pysäyttää.

Tutkimus julkaistiin PNAS-tiedelehdessä.