Urpilainen: Vastavalmistuneet lääkärit terveyskeskuksiin töihin

SDP:n puheenjohtajan mukaan lääkäreitä on nyt enemmän kuin koskaan, mutta heidät on houkuteltava terveyskeskuksiin töihin. Monitoimikuntayhtymät eivät saa Urpilaisen kannatusta.

Kuntavaalit 2012
Jutta Urpilainen
Aamu-tv:n ja Radion Ykkösaamun yhteiset vaalitentit ovat loppusuoralla. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen otti Sari Huovisen haastattelussa kantaa mm. kuntien pakkoliitoksiin.

SDP:n mukaan lääkäreiden tulisi työskennellä terveyskeskuksissa valmistumisensa jälkeen. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen totesi tiistaina Ylen aamu-tv:n ja Ykkösaamun vaalitentissä käytäntö, että käytäntö olisi yksi ratkaisu saada lisää lääkäreitä kuntiin.

- Ongelma on nyt se, että meillä on lääkäreitä enemmän kuin koskaan, mutta he eivät halua työskennellä terveyskeskuksissa. Terveyskeskuksista on tehtävä niin houkuteltavia, että lääkärit ja sairaanhoitajat haluavat sinne töihin.

Urpilaisen mukaan terveyskeskuksiin tulisi saada lisää erikoisossaamista, kuten naistentautien ja lastensairauksien osastoja. Vaativampi erikoissairaanhoito hoidettaisiin viidessä yliopistollisessa sairaalassa, eli sairaanhoitopiirien ja erityisvastuualueiden erva-alueilla.

Sosiaali- ja terveyshoitoalan sekä kuntarakennelain uudistukset ovat Urpilaisen mukaan juuri käsittelyssä, ja ne julkistetaan tämän syksyn aikana.

"Monitoimikuntayhtymissä kunnista maksuautomaatteja"

Urpilainen ei innostu oppositiopuolue keskustan esityksestä, että kunnat hoitaisivat jakossakin sosiaali- ja terveydenhoitonsa yhteistyönä esimerkiksi maakuntayhtymissä.

- Keskustan malli monitoimikuntayhtymissä tarkoittaa käytännössä sitä, että valta kunnanvaltuutetuilta siirretään kuntayhtymiin. Sitä kautta kunnista tulee vain maksuautomaatteja. Kunnat kuittaavat laskuja, joita kuntayhtymät lähettävät sinne.

SDP kannattaa sitä, että perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito pitää yhdistää keskenään. Urpilaisen mukaan sillä tavoin taataan parhaiten julkinen terveydenhuolto, ja kuntapäättäjät voivat vaikuttaa terveyspalveluiden järjestämiseen.

Osa-aikaiselle päivähoidolle paremmat mahdollisuudet

Aamu-tv:n ja Ykkösaamun vaalitentissä Urpilainen toi esille lisäksi muun muassa päivähoidon tärkeyden kuntapolitiikassa. Hänen mielestään kokopäivähoidon subjektiivista oikeutta ei pidä puolittaa.

- Subjektiivinen oikeus on ennen kaikkea lapsen oikeus päästä varhaiskasvatukseen. Olisin valmis uudistamaan päivähoitojärjestelmää siten, että se mahdollistaisi paremmin osa-aikatyön tekemiseen.

Urpilaisen mukaan Suomessa pienten lasten vanhemmat ovat joko töissä tai kotona. Hänen mielestään Ruotsin malli, jossa ihmiset tekevät enemmän osa-aikatöitä omasta tahdostaan, on osoittautunut toimivaksi.

- Toivoisin, että tätä mallia vietäisiin Suomessakin eteenpäin. Siinä päivähoidolla on keskeinen merkitys, eli osa-aikapaikkoja pitäisi olla tarjolla.