1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nightwish - toiveikas kevät päättyi muutoksen syksyyn

Vuoden 2012 lokakuu toi kiteeläislähtöiselle Nightwish – yhtyeelle uuden haasteen: miten pitää mainetta ja kunniaa yllä jälleen uuden laulusolistin voimin. Ruotsalaisen Anette Olzonin korvaa ainakin toistaiseksi hollantilainen Floor Jansen. Hän on aiemmin toiminut yhtyeissä After Forever ja ReVamp.

Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Nightwish aloitti Euroopan kiertueensa hyvissä merkeissä kevään korvalla maaliskuussa. Joensuussa pidetty kiertueen aloituskonsertti Joensuu Areenassa oli loppuunmyyty ja 7500 fania seurasi hurmioituneena visuaalisesti uudistettua konserttia.

Joensuun ja muun Suomen jälkeen yhtye suuntasi Venäjälle, Ukrainaan ja muualle Eurooppaan. Euroopan kiertuetta kesti aina elokuun lopulle saakka. Yhdysvaltojen kiertue puolestaan aloitettiin syyskuun 12. päivä Atlantasta.

USA:n kiertue kestää lokakuun puoleen väliin saakka ja marraskuuksi palataan Eurooppaan Manchesteriin. Yhtye palaa Suomeen 10.11. Helsingin Hartwall areenalla pidettävään konserttiin.

Tarja Turunen loi yhtyeen imagoa

Yhtyeen alkuperäisellä laulusolistilla, Tarja Turusella, oli epäilemättä merkittävä vaikutus Nightwishin äänimaailman ja imagoon. Turusen näyttävä, tummanpuhuva olemus yhdistettynä klassisen musiikin ääniskaalaan, teki musiikista mystistä ja omaperäistä.

Tarja Turunen on syntynyt Kiteellä vuonna 1977 ja hän aloitti klassisen musiikin parissa jo kuusivuotiaana. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Turunen laulaa edelleen klassista musiikkia, mutta tekee ja esittää edelleenkin rock-pohjaista musiikkia. Tarja Turunen on vastikään julkaissut uransa ensimmäiset livetaltioinnit, eli Act 1 -nimeä kantavan CD:n ja DVD:n.

Tarja Turunen oli Nightwish-yhtyeen vokalisti 22. lokakuuta 2005 asti, jolloin bändin jäsenet ilmoittivat medialle lähetetyllä avoimella kirjeellä irtisanoneensa vokalistinsa.

Anette Olzon löytyi solistiksi Ruotsista

Anette Olzon valittiin Nightwishin laulajaksi 2007. Hänellä ei aiemmin ollut kokemusta yhtyeen musiikista ja hänen valintansa tulikin monelle fanille varmasti melkoisen yllätyksenä. Jo heti alkuun Anetten tyyli kuitenkin hyväksyttiin ja fanien joukosta kantautui maailmalle pääosin myönteisiä kommentteja. Jatkossakin hoiti Anette osansa yhtyeessä mallikelpoisesti, eikä soraääniä juurikana kuulunut.

Kuka on uusi laulusolisti Anetten jälkeen?

Yhtyeen maailmankiertue on meneillään ja sitä jatketaan bändin kotisivujen mukaan loppuun saakka hollantilaisen laulusolistin voimin. Ainakin kiertueen päättymiseen saakka toimii laulusolistina hollantilainen Floor Jansen. Sitä, jatkaako hän myös kiertueen jälkeenkin, ei ole vielä tietoa.