1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oppositio johtaa Georgian ääntenlaskentaa

Hallituspuolue on uskonut voivansa säilyttää yhä enemmistönsä vaalitavan ansiosta, mutta tuloslaskennan edetessä toiveet näyttävät hiipuvan.

Ulkomaat
Viranomaiset setvivät pinoa äänestyslappuja.
Ääntenlaskenta alkoi Tbilisissä Georgiassa 1. lokakuuta.Igor Kovalenko / EPA

Ensimmäisten virallisten tulosten mukaan oppositiokoalitio johtaa Georgian maanantaisten parlamenttivaalien ääntenlaskentaa. Kun runsas viidennes äänestysalueista oli kertonut tuloksensa, miljonääri Bidzina Ivanishvilin johtaman oppositiokoalition ääniosuus oli 54,3 prosenttia.

Hallitsevan Yhtynyt kansanliike -puolueen ääniosuus on 40,6 prosenttia. Presidentti Mihail Saakashvilin puolue on uskonut voivansa yhä säilyttää parlamenttienemmistön vaalitavan ansiosta.

Parlamentin 150 edustajasta vain 77 valitaan suhteellisen vaalitavan mukaan ja loput 73 enemmistövaalitavalla.

Saakashvili on myöntänyt opposition voiton näyttävän selvältä suhteellisella vaalitavalla valittavien edustajien suhteen, mutta uskonut, että hallituspuolue voi voittaa enemmistövaalitavalla käytävät vaalit. Maanantaina hallituspuolue arvioi saavansa 53 paikoista, jotka täytetään enemmistövaalitavalla yhden edustajan vaalipiireistä.

Ensimmäiset tulostiedot eivät kuitenkaan vahvista näitä toiveita. Vaalikomission alustavien tulosten mukaan oppositiokoalitio Georgian unelma olisi voittanut 73 paikasta 27 ja hallituspuolue 25. Loppujen 21 paikan kohtalo on yhä auki.

Ivanishvili julistautui voittajaksi jo ovensuukyselyjen tulosten julkistamisen jälkeen, ja tuhannet opposition tukijat alkoivat juhlia voittoa pääkaupungin Tbilisin keskusaukiolla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi