"Vapaa media pelasti henkeni"

Suomeen paennut Iranin kurdi kokee saaneensa oleskeluluvan tiedotusvälineiden ansiosta. Maahanmuuttajia koskevissa uutisissa on kuitenkin myös epäkohta.

media
Khalkhasspoot istuu Turun radiostudiossa.
Yle / Suvi Puukangas

Saber Khalkhasspoor tuomittiin kotimaassaan "väärän" poliittisen puolueen kannattamisesta. Hän pakeni rangaistustaan Irakiin. Vuonna 2003 tilanne Irakissa kuitenkin muuttui väkivaltaiseksi. Silloin Khalkhasspoor tuli Suomeen ja anoi oleskelulupaa. Sitä ei kuitenkaan myönnetty. Silloin hän päätti kääntyä suomalaisen media puoleen.

- Minulla ei ollut enää paikkaa mihin mennä. Irak oli sodassa ja kotimaassani minua odotti rangaistus, Khalkhasspoor selittää.

Nuori kurdimies oli kuullut, että Suomessa on vapaa media. Kieltävän päätöksen saatuaan hän päätti kertoa tarinansa suomalaisille viestintävälineille. Häntä haastateltiin lehtiin ja televisioon. Juttujen jälkeen Khalkhasspoor sai avustusta muun muassa kirkolta ja hänen hyväkseen kirjoitettiin vetoomus, jonka ansiosta hän sai oleskeluluvan Suomeen.

- Vapaa media todella pelasti henkeni, Khalkhasspoor sanoo.

Sensuuri todellisuutta Iranissa

Ryhmä kurdeja vieraili Yle Turun toimituksessa tutustumassa suomalaiseen mediaan osana Osallisena Suomessa -hanketta. Kierroksella kävi ilmi, että myös ryhmän muut jäsenet pitävät suomalaisia viestimiä hyvinä ja luotettavina.

- Täällä pystyy kertomaan medialle ongelmistaan. Kotimaassani se on mahdotonta, Saber Khalkhasspoor selittää.

Khalkhasspoor kertoo, että Iranissa media on täysin yhden puolueen käsissä. Kanavat muistuttavat toisiaan eivätkä toimittajat kirjoita tavallisten ihmisten ongelmista. Jopa suorat urheilulähetykset tulevat muutaman minuutin viiveellä sensuurin takia. Monet kurditoimittajat istuvat vankilassa.

Rikollisiksi leimaavaa uutisointia

Suomalaisessa mediassa on kuitenkin yksi asia, josta kurdit ovat huolissaan. Heidän mielestään uutiset leimaavat helposti maahanmuuttajat rikollisiksi. Maahanmuuttajat liitetään liian usein pahaan ennemmin kuin hyvään.

- Esimerkiksi Kemissä oli iso juttu kahden maahanmuuttajan autokolarista. Jutussa puhuttiin mahdollisesta vakuutuspetoksesta. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, vaan ihan tavallisesta yhteentörmäyksestä, mutta se leimasi meidät maahanmuuttajat, Saber Khalkhasspoor kertoo.