Kemin satamayhtiön laajennus Ouluun on päänavaus

Jäänmurtoyhtiö Arctia Karhu haluaa laajentua lähivuosina Perämeren satamiin niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella. Arctian toimitusjohtaja Tero Vauraste pitää Oulun suuntaan laajenemista ensimmäisenä askeleena.

Arctia Karhu

Kemin sataman ja Arctia Shippingin yhteisyritys operoi ensi vuoden loppuun asti Kemin ja Tornion lisäksi myös Oulun satamajäänmurtajaa.

Arctian toimitusjohtaja Tero Vauraste sanoo, että sopimus on ensimmäinen askel liiketoiminnan laajentamisessa.

Toistaiseksi sen liiketaloudellinen merkitys on pieni, mutta Vauraste uskoo että satamajäänmurrosta ja esimerkiksi hinaustoiminnasta saadaan merkittävää liiketoimintaa Arctia Karhulle muutaman vuoden kuluessa.

- Uskomme, että tästä liiketoiminnasta tulee jatkossa merkittävää liikevaihtoa ja mehän haemme näillä malleilla sellaista tehokkuutta, jossa aluskantaa voitaisiin käyttää ympärivuotisesti erityyppisissä palveluissa.

Vaurasten mukaan olisi tärkeää saada satamajäänmurtosopimusten lisäksi esimerkiksi saattohinaustehtäviä, joilla alukset saataisiin ympärivuotiseen käyttöön myöskin muualla kuin Perämeren alueella.

- Saattohinaus on yksi mahdollinen liiketoiminta-alue. Öljyntorjuntavalmiudet Perämeren kaaren alueella ovat kohtuullisen vähäiset ja tämä on yksi mahdollisuus. Toisaalta lähdemme tämän uuden aluksen suunnittelussa siitä, että sitä voitaisiin käyttää tarvittaessa raskaiden väylämurtajien sijaan erityisesti alku- ja lopputalvesta ja näin säästää kustannuksissa, Vauraste visioi.