1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2012

Ylämaalla vaikeuksia saada omaa valtuutettua

Lappeenrannan kutistuvaan valtuustoon on vaikea saada ehdokasta pieneltä maaseutualueelta. Nykyisessä valtuustossa istuu jopa viisi ylämaalaista kuntaliitossopimuksen nojalla.

Kuntavaalit 2012
Ylämaan terveyskeskus
YLE

Lappeenrannan Ylämaalla voi olla vaikeuksia saada yhtään valtuutettua Lappeenrannan valtuustoon. Ylämaa liittyi Lappeenrantaan kesken nykyisen valtuustokauden ja sai kuntaliitossopimuksen nojalla valtuustoon viisi jäsentä. Ensi vuoden alussa tilanne muuttuu merkittävästi, sillä Lappeenrannan valtuuston koko laskee 76:stä 59:ään. Valtuustossa istuva entinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jukka Lohko (kesk.) myöntää, että läpi on vaikea päästä.

- Ei se kovin helppoa ole, mutta kyllä tässä nyt siltä pohjalta on lähdetty liikkeelle, että muutama saataisiin läpi. Ei ole vielä heitetty kirvestä kaivoon. Valtuutetun saaminen vaatii yhteistyötä, Lohko sanoo.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa äänten keskittämistä harvoille ehdokkaille.

- Näin on ollut puhetta täällä, mutta ei tässä nyt vielä ainakaan ole yritetty äänestäjiin vaikuttaa. Uskon kuitenkin, että ylämaalaiset ymmärtävät tilanteen, ettei täältä voi montaa mennä läpi, joten ymmärtävät keskittää jossain määrin.

Lohkon mukaan ylämaalaisittain hyvin menneet Metsänhoitoyhdistyksen vaalit rohkaisivat, että äänten keskittäminen on mahdollista myös kuntavaaleissa.

- Saatiin Etelä-Karjalassa metsänhoitoyhdistyksen valtuustoon viisi jäsentä ja olimme suurin ryhmä Vuoksen länsipuolella, Lohko kertoo

Lue seuraavaksi