1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalevi Kiviniemi kesytti Sibeliustalon urut

Lahden Sibeliustalon 5-vuotiailla uruilla on tehty ensimmäinen kokopitkä levytys. Ranskalais-romanttiset urut valuttivat urkutaiteilijan otteissa levylle muun muassa sadetta ja satakieltä.

kulttuuri
Kalevi Kiviniemi
Kristiina Lehto / Yle

Sibeliustalon uruilla on tehty ensimmäinen kokopitkä levytys. Lahtelainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi soittaa Sibeliustalon tilaamalla levyllä mm. Sibeliusta ja omia urkusävellyksiään.

Kalevi Kiviniemi plays Sibelius Hall Organ esittelee urut monipuolisena soittimena. Sävellykset on valikoitu niin, että kaikki nimenomaan Sibeliustalon instrumentille ominaiset erikoisuudet, "tehosteäänikerrat", kuten sadekone ja kellopeli, kuuluvat ja ovat käytössä.

Yli 150 pitkäsoittoa tehnyt Kiviniemi arvostaa tuoreen äänitteen korkealle, kymmenen parhaan levytyksensä joukkoon.

- Olin suoraansanoen aika skeptinenkin ensin tämän kuivan akustiikan takia, mutta heti kun ensimmäiset äänitykset kuulin, niin tämä asetttui kärkeen. Löydettiin myös oikeat sävellykset tälle soittimelle. Uusi musiikki, varsinkin ranskalainen, toimii loistavasti, ylistää Kiviniemi.

Sibeliustalon urut olivat Kiviniemelle tuttu soitin, sillä hän soitti jo 5 vuotta sitten niiden vihkiäiskonsertissa. Kunnianhimoinen urkutaiteilija ei väsy puhumaan instrumenttinsa puolesta.

- Musiikki on ihmisen valo, sanoi Jean Sibelius ja uruilla se on ihan mahdollista toteuttaa.

Lue seuraavaksi