Kahvin hinta saattaa nousta

Maailman suurin kahvituottaja on Brasilia, jonka sadon onnistumisella on keskeinen vaikutus kahvin maailmanmarkkinahintaan.

talous
Kahvia kupissa.
Antti Pylväs / Yle

Raakakahvin hinta saattaa nousta. Hintaa nostaa se, että kysyntä kasvaa tuotantoa nopeammin. Lisäksi arvaamattomat sääolot vaikuttavat kahvisatoihin.

Paulig-konsernin mukaan maailman kahvivarastot ovat alhaisimmalla tasollaan vuosikymmeniin ja varastojen täyttämiseksi tarvitaan useita hyviä satoja.

Maailman suurin kahvituottaja on Brasilia, jonka sadon onnistumisella on keskeinen vaikutus kahvin maailmanmarkkinahintaan. Kahvin uusi satovuosi alkaa lokakuussa.

Paulig-konsernin kahviryhmän toimitusjohtaja Elisa Markula arvioi, että lähitulevaisuudessa kahvin hinta pysyy tällä tasolla tai nousee. Raakakahvin hintaa on kuitenkin vaikea ennustaa.

- Viimeiset kolme vuotta kahvin hinnassa on ollut melkoista turbulenssia. Monet tekijät vaikuttavat kahvin hintaan, kuten maailmantalouden tilanne, sääolosuhteet, spekulatiivinen käyttäytyminen kahvipörssissä kuin myös dollarin suhde euroon.

Raakakahvipörssissä hinta määritellään paunoissa ja kauppaa käydään dollareissa.

Yleisimmin viljellyt kahvilajit ovat arabica ja robusta. Suomessa suositumpi on arabica, joka on robustaa selvästi kalliimpaa.

Maailman kahvikauppaa seuraavan International Coffee Organisationin mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna raakakahvia 12,3 kilogrammaa henkilöä kohti - eli eniten maailmassa. Suomessa myydystä kahvista 94 prosenttia on vaaleapaahtoista.