Moni mies ja vanhus pakenee väkivaltaa turvakotiin

Henkistä tai fyysistä väkivaltaa kokeneiden miesten määrä tuplaantui Oulun turvakodissa viime vuonna. Myös vanhempi väestö kokee yhä enemmän turvattomuutta. Oulusta haetaan kriisiapua ympäri Suomen.

Kotimaa
Varjoja seinällä
Jarkko Heikkinen / Yle

Turvakotien asiakaskunnassa on tapahtumassa muutos. Vaikka Oulun turvakodin ovia kolkuttavista 90 prosenttia on naisia lapsineen, viime vuonna miesten määrä tuplaantui edellisvuodesta.

Apuun hakeutumisen suurimmat syyt ovat silti samat - perheväkivalta.

- Mies voi olla kotona yhtä lailla väkivallan uhri, mitä nainenkin. Mutta sukupuolittuminen näkyy silti sillä tavalla, että yleensä ne vakavimmat väkivaltatapaukset ovat miehen naiseen kohdistamia, kertoo Oulun ensi- ja turvakodin palvelupäällikkö Niina Haapa-aho.

Vanhuksissa näkyy turvattomuus

Apuun hakeutuvien joukossa on yhä enemmän myös vanhempaa väestöä. Takana voi olla vuosien henkinen tai fyysinen piina.

- Väkivallan tekijänä saattaa olla se oma puoliso, jonka kanssa ollaan oltu useita kymmeniä vuosia naimisissa. Sitten siinä voi olla mukana aikuinen lapsi tai naapurit tai samassa talossa asuvat henkilöt. Vanhukset pelkäävät heitä ja hakeutuvat sen takia turvakotiin, kertoo Oulun ensi- ja turvakodin tiimivastaava Hanne Puurunen.

Haapa-aho lisää, että esiin tulevat asiat ovat olleet aina olemassa. Nyt niistä on luvallisempaa puhua.

- Väkivallan ominaisuudet ja ilmiöt ovat tulleet näkyvämmäksi.

Suojaa ympäri vuorokauden

Turvakodit ovat avoinna aina. Siellä voi asua muutamasta päivästä jopa pariin kuukauteen. Turvakotijakson maksaa useimmiten kunnan tai kaupungin sosiaalitoimi.

Yöpaikan lisäksi tai sijasta väkivallan uhrille tarjotaan puhelinpalveluita, keskusteluseuraa tai avopalveluita.

- Tilanne arvioidaan aina asiakkaan kokemuksesta eli mitä kotona on tapahtunut. Ja arvioimme haluaako asiakas tulla turvakotiin, tarvitseeko avopalveluapua vai kaipaako enemmän keskusteluapua puhelimessa,sanoo Puurunen.

Kriisitilanteen purkamisessa huomioidaan myös perhe, kuten lapset ja väkivaltaa aiheuttanut osapuoli. Esimerkiksi väkivaltaisesta parisuhteesta on välillä vaikea lähteä.

Voi olla, että turvakotiin tullaan kolmekin kertaa, ennen kuin ollaan valmiita tekemään lopullinen ero.

Hanne Puurunen

- Voi olla että turvakotiin tullaan kolmekin kertaa ennen kuin ollaan valmiita tekemään lopullinen ero, Puurunen tietää.

Ouluun tulee asiakkaita laajalti

Oulun turvakotiin saapuu asiakkaita ympäri Suomen, sillä joskus uhrille on turvallisempaa vaihtaa kaupunkia. Usean väkivaltaa käyttävän taustalta paljastuu viinaa, huumeita, rikollisuutta.

- Turvakodissa keskitymme näihin väkivalta-asioihin, mutta asiakkaat tarvitsee usein sitä muutakin hoitoa. Esimerkiksi mielenterveyspalveluihin on välillä asiakkaita vaikea saada, koska jonot on Oulun kaupungissa pitkiä, sanoo Haapa-aho.

Koska väkivalta ei katso yhteiskuntaluokkaa, voi turvakotiin mennä kaikki apua tarvitsevat. Haapa-ahon mukaan tärkeintä on hakea apua.

Pohjoisessa turvakoteja on Oulussa, Raahessa ja Rovaniemellä. Kajaanissa turvakotia ei toistaiseksi ole, mikä lisää asiakasmääriä Oulussa entisestään.