Naapuriapu paikkaa Espoon turvakodin lakkauttamista

Espoon kaupungin mukaan uusi lähisuhde- ja perheväkivallan palvelumalli laajentaa palveluverkkoa. Ensi vuoden alussa Espoo luopuu turvakotitoiminnasta ja korvaa sen avopalveluilla. Naapurikaupungit hämmästelevät Espoon toimia, mutta varautuvat auttamaan.

Kotimaa
Nukke pöydällä.
Yle

Espoon ratkaisua on arvosteltu ankarasti. Espoossa uskotaan, että uuden palvelumallin myötä tilanteisiin voidaan puuttua aikaisemmin ja apu voidaan räätälöidä paremmin.

Avopalvelu ja kotikäynnit eivät kuitenkaan alan muiden toimijoiden mukaan korvaa kokonaan ympärivuorokautista tukea, jos väkivalta puhkeaa. Pääkaupungin turvakotia Helsingissä johtava Karola Grönlund on tulevasta huolissaan.

- Ei turvakotipalveluja voida korvata kokonaan. Toki voidaan joitain toimenpiteitä avopalveluinakin tuottaa, mutta 24-tuntinen turva ja kriisissä olevan ihmisen tukeminen on toki erityispalvelu.

Naapuriapua saa, jos tilaa on

Perheasioiden yksikössä Espoossa kieltäydytään kameralle tehtävästä haastattelusta Uudenmaan Yle Uutisiin. Yksiköstä kuitenkin korostetaan, että tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun kunta ottaa lähisuhde- ja perheväkivallan uhrien auttamisen omaksi toiminnakseen.

Pääkaupunkiseudulla on kolme turvakotia, joiden paikat ovat lähes aina täynnä. Espoossa on kymmenen paikkaa, Helsingissä samoin kymmenen ja Vantaalla kuusi. Espoo aikoo vuodenvaihteen jälkeen ostaa palvelut naapurikaupungeilta. Yhteydenottoja on jo tehty, kertoo Pääkaupungin turvakodin Karola Grönlund.

- Espoosta ollaan oltu yhteydessä Pääkaupungin turvakoti -yhdistykseen ja me olemme luvanneet auttaa Espoon kaupunkia ylimenokauden ajan. Me siis otamme vastaan espoolaisia asiakkaita tilaisuuden sallimissa puitteissa. Meillä talossa on tilanteita, jolloin meillä on tilaa ja on myös tilanteita, jossa talo on täynnä helsinkiläisiä asiakkaita.