Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset vetävät maahanmuuttajaehdokkaita kunnallisvaaleissa

Kuntavaaleissa on ehdolla ennätysmäärä maahanmuuttajia. Myös perussuomalaisilla on lähes 30 ulkomaalaistaustaista ehdokasta. Eniten maahanmuuttajia löytyy SDP:n listoilta. Ehdokkaat kohtasivat tänään maahanmuuttajien kuntavaalipaneelissa Helsingissä.

Kuva: Yle

Kiinalaistaustainen Belle Selene Xia herätti kysymyksiä puoluevalinnallaan kuntavaalipaneelissa Helsingissä. Xia on ehdokkaana perussuomalaisten listoilla. Puolueensa maahanmuuttovastaista mainetta hän ei allekirjoita.

- Se on ainoastaan kansan ennakkoluulo perussuomalaisia kohtaan. Perussuomalaiset on vahvasti rasismin vastainen puolue. Lisäksi perussuomalaiset kannattaa työperäistä maahanmuutoa. Koemme, että maahanmuuttopolitiikassa on parantamisen varaa, taloustutkijana työskentelevä Xia sanoo.

Perussuomalaisilla on koko maassa 27 maahanmuuttajaehdokasta, eli enemmän kuin missään vaaleissa aiemmin. Sama pätee myös muihin puolueisiin. Vain vihreät ja kristillisdemokraatit kertoivat ehdokkaiden määrän tipahtaneen muutamalla.

Kaikkein eniten maahanmuuttajia, 118, on vetänyt SDP.

- Tasa-arvo, rauha ja solidaarisuus ovat arvoja, joita myös itse vaalin, perustelee SDP:n varavaltuutettu Zahra Osman-Sovala puoluevalintaansa. Osman Sovala on ehdolla Helsingissä kolmatta kertaa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Eduskuntavaaleissa saavat äänestää ja asettua ehdolle vain Suomen kansalaiset, mutta kuntavaaleissa vaalikelpoisia ovat kaikki maassa pysyvästi asuvat. EU-maiden ulkopuolelta tuleville se tarkoittaa kahta vuotta. EU:n kansalaisille taas riittää 51 päivää.

Tämä on mun maa, Helsinki on mun kaupunki. Haluan antaa takaisin, mitä Helsinki on antanut mulle. Olen tulevaisuuden ehdokas, en ollenkaan maahanmuuttaja.

kuntavaaliehdokas Ahmed Hassan

Suomessa maahanmuuttajat äänestävät muita Pohjoismaita reilusti vaisummin. Viime kuntavaaleissa ulkomaan kansalaisten äänestysprosentti oli vajaa kaksikymmentä, kun esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa se oli neljänkymmenen tienoilla.

- Jos on aikasemmassa kotimaassa politiikkaan liittynyt vainoa tai tabu keskustella yhteiskunnallisista asioista, voi olla, että monet ajattelevat, että kun olen rauhassa täällä Suomessa, ei tarvitse vaikuttaa, Osman-Sovala sanoo.

Tänään vaalipaneeliin osallistuneet maahanmuuttajaehdokkaat saivat jälleen keskustella maahanmuutosta. Monia pelkkiin maahanmuuttoteemoihin profiloituminen turhauttaa.

- Se ärsyttää, koska olen suomalainen. Tämä on mun maa, Helsinki on mun kaupunki. Haluan antaa takaisin, mitä Helsinki on antanut mulle. Olen tulevaisuuden ehdokas, eli en ollenkaan maahanmuuttaja, vuosia Suomessa asunut, RKP:n ehdokas Ahmed Hassan sanoo.

.
.