Mitä sanoisit jos et voisi puhua?

Suorastaan klassinen painajainen on se, että yrittää puhua jotakin mutta suusta ei tule sanaakaan. Monelle suomalaiselle tämä on kuitenkin ihan arkipäivää.

Henkilö käyttää puhesyntetisaattoria.
Puhekyvyn menettämisestä ja siitä toipumisesta keskustelivat asiantuntijat Eija Roisko ja itsekin puhekykynsä aikoinaan menettänyt Matti Pelttari.

Suomessa on 65 000 puhe- ja kommunikaatiovammaista ihmistä, joista lähes puolet tarvitsee apuvälineitä kommunikointiin. Parhaillaan vietetään puhevammaisten tukiviikkoa teemalla Mitä sanoisit jos et voisi puhua?

Teemaviikon avulla pyritään muistuttamaan, että puhevamma voi tulla kenelle vain esimerkiksi onnettomuuden tai  verenkiertohäiriön seurauksena. Puhevamma eristää, esimerkiksi työssäkäyminen on monelle puhevammaiselle vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Monia puhevammaisia pystytään nykyään auttamaan erilaisilla apuvälineillä. Yksinkertaisimmillaan apuväline voi olla aakkostaulu tai taulu, jossa on kuvia tai sanoja. Nykyaikainen apulaite on tablettitietokone, jonka kuvakkeita voi käyttää kommunikoinnin  apuna.

Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskuksen Tikoteekin johtaja Eija Roisko ja Pirkanmaan aivohalvaus- ja afasiayhdistyksen puheenjohtaja Matti Pelttari keskustelivat aiheesta Aamu-tv:ssä.