Yhdysvaltain tiukka taloustilanne näkyy vauvatilastossa

Yhdysvaltain syntyvyys laski viime vuonna neljättä perättäistä vuotta. Etenkin latino- ja nuorimmat äidit saivat aiempaa vähemmän vauvoja.

Ulkomaat

Yhdysvaltain syntyvyys supistui viime vuonna jo neljäntenä perättäisenä vuotena. Lasku ei kuitenkaan ollut enää yhtä selvä kuin parina edellisenä vuonna, vaan jäi prosenttiin. Kaikkiaan syntyi hieman alle neljä miljoonaa lasta.

Population Reference Bureau -tutkimuslaitoksen mukaan näyttää siltä, että tiukan taloustilanteen vaikutus yhdysvaltalaisten lapsilukuun alkaa hiipua. Toissa ja sitä edellisenä vuonna syntyvyys pieneni 2 - 3 prosenttia.

Latinalaisamerikkalaista syntyperää olevien ja teini-ikäisten äitien tilastoissa näkyy keskimääräistä suurempaa laskua. Latinovauvoja syntyi kuusi prosenttia vähemmän kuin toissa vuonna, ja teinit synnyttivät vähemmän kuin koskaan. Kahdeksan prosentin lasku tarkoitti 330 000:ta teiniäidille syntynyttä vauvaa.

Vanhimmilla äideillä talous ei rajoita

Asiantuntijoiden mukaan teiniraskauksien väheneminen on jatkoa jo kaksi vuosikymmentä sitten alkaneelle suuntaukselle. Latinot puolestaan ovat kärsineet Yhdysvaltain huonosta taloustilanteesta eniten. Sama lienee syynä parikymppisten naisten viiden prosentin vauvavähennykseen viime vuonna.

Yhdysvaltain syntyvyys oli korkeimmillaan vuonna 2007. Silloin syntyi yli 4,3 miljoonaa lasta. Joulukuussa 2007 maa joutui virallisesti taantumaan ja syntyvyys kääntyi laskuun.

Tämän vuoden syntyvyystilastoja ei vielä ole saatavilla, joten laskun varmasta pysähtymisestä ei vielä voida puhua. Siihen viittaa kuitenkin se, että vanhimmissa ja siten vakavaraisimmissa ikäluokissa synnytysten määrä pysyi ennallaan ja yli 35-vuotiailla se nousi.

Yhdysvalloissa syntyy nyt keskimäärin hieman alle 1,9 lasta naista kohden.

Lähteet: AP