Arboretumin ruska on sateenkaaren väreissä

Ruska on värjännyt Mustilan Arboretumin puut kirjavaan loistoon. Kouvolan Elimäellä sijaitseva puulajipuisto on Suomen vanhin ja suurin.

luonto
mustilan arboretumin  väriloistoa puissa syksyllä
Anna-Leena Ilmarinen / Yle

Mustilan Arboretum Kouvolan Elimäellä loistaa syysväreissä. Metsäpuiston sadat lehtipuulajit ovat ruskan eri vaiheissa ja osa on jo pudottanut lehtensä.

- Puut tulevat erilaisista ilmastoista, joten niillä on erilaisia rytmejä. Jotkut ovat täysvihreinä eikä värien puolesta näytä valmistuvan talveen ollenkaan, kertoo toimitusjohtaja Jukka Reinikainen.

Puulajipuistoon on kerätty lajeja eripuolilta maailmaa. Monivärinen maisema muodostuu, kun samassa maastossa elää esimerkiksi vaahterapuita Amerikasta sekä havupuita Euroopasta ja Aasiasta.

- Havupuut kuten serbiankuuset ovat edelleen tummina. Vieressä on valtavan isot japaninlehtikuuset, jotka muuttuvat vasta myöhemmin keltaisiksi. Erilaiset lehtipuut, jalopähkinät ja sokerivaahterat ovat jo syysasussa, Reinikainen luettelee.

Täysin vihreänä elää vielä linnunkirsikka, joka tulee lajin pohjoisrajalta Ruotsista.

- Linnunkirsikka näyttää pärjäävän hyvin täällä. Tuntuu, että ne haluavat vielä kasvaa. Saa nähdä, missä vaiheessa ne alkavat siirrellä ravinteita runkoon talteen seuraavalle kesälle.

Vanha käsitys, jonka mukaan väreinä näkyvällä aineenvaihduntaprosessilla ei olisi suurta toiminnallista merkitystä, on varmasti vanha ja väärä.

Jukka Reinikainen

Ruska ilmentää mystistä prosessia

Reinikaisen mukaan kova pakkasyö voisi vaurioittaa lehtiä ja katkaista puun käymän prosessin. Silloin värivaihtelua ei syntyisi.

- Äärimmäisessä tapauksessa irtoamislukko, jonka avulla lehti tipahtaa, jäisi kehittymättä. Silloin monet lehdet jäävät roikkumaan ja irtoilevat vasta lumen tultua. Näin käy monesti esimerkiksi tammenlehdille, jotka ovat turhan eteläistä kantaa meillä.

Reinikainen kertoo, että värimuutokset johtuvat kasvien valmistautumisesta talveen. Ruskavärit ovat ilmentymä prosesseista, joilla puut haluavat säilyttää lehdet hengissä kylmilläkin keleillä.

- On tutkijoita, joiden mielestä koko prosessin merkitys ja tarkoitus ei ole viimeisen päälle tunnettukaan. Se on kiehtova ja tuntematon asia, jonka perimmäistä tarkoitusta ja vivahteita vasta tutkitaan.

- Vanha käsitys, jonka mukaan väreinä näkyvällä aineenvaihduntaprosessilla ei olisi suurta toiminnallista merkitystä, on varmasti vanha ja väärä.