1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Luomuinstituutti aloittaa toimintansa vuoden vaihteessa

Luomuinstituutin perustaminen on lähipäivien kysymys. Valtakunnallinen luomualan keskus on valmiina toimintaan jo parin kuukauden päästä.

Valtakunnallinen luomuinstituutti aloittaa toimintansa Mikkelissä vuoden vaihteessa. MTT ja Helsingin yliopisto allekirjoittavat lähipäivinä luomuinstituutin perustamisopimuksen, joka vahvistaa valtakunnallisen instituutin perustamisen Mikkeliin. Luomualan elinkeinotoiminnan tukemiseen tähtäävä instituutti toimii jo osittain.

- Instituutin tietyt toiminnot pyörivät jo. Kun perustamissopimus on solmittu, alkaa neuvottelukierros alueellisten toimijoiden kanssa yhteistyösopimuksista, joissa sovitaan miten instituutin toimintaan voi tulla mukaan, ja sen tämän syksyn vaativa kierros,  Ruralia-instituutin Mikkelin yksikön johtaja Pirjo Siiskonen kertoo.

Siiskonen iloitsee siitä, että perustamissopimus vahvistaa instituutin keskuspaikaksi Mikkelin.

- Jotkut alueelliset toimijat ovat epäilleet, että instituutti karkaa käsistämme kun perustajajäsenet ovat MTT ja Helsingin yliopisto. Tämä on eteläsavolaisten kanssa oleellinen asia, että se nyt tulee todellakin Mikkeliin.

Luomuinstituutin tehtäviä ovat muun muassa luomualan tutkimus, koulutus, tieteestä tiedottaminen, yritysyhteistyö, kansainvälisten verkostojen solmiminen ja muua alan elinkeinotoiminnan vahvistaminen ja tukeminen.

Vuoden vaihteessa ensisijainen tehtävä on nimetä instituuttiin henkilöstö, joka koordinoi ja pyörittää instituutin toimintaa, Siiskonen kertoo. Samalla ryhdytään tekemään instituutille tutkimus- ja koulutusohjelmia ja käynnistetään yhteistyö luomuyrittäjien kanssa.