Liikennetiedotteiden mystistä Vaitinarontietä ei ole olemassakaan

Moni autoilija on ihmetellyt Radio Suomessakin luettavia Liikenneviraston liikennetiedotteita. Onnettomuuspaikka määritellään niin, että kaikille tarkka paikka ei edes selviä. Tampereella tiedotteissa kummittelee tien nimi, jota ei ole koskaan käytetty.

Kotimaa
Viisikaistainen tie ja suojatie
Marko Melto / Yle

Liikennetiedotteissa esiintyy usein tamperelainen tie, jota ei kartoista löydy. Tälläkin viikolla radiossa on luettu tiedotetta, jonka mukaan liikennevalot eivät toimi vilkkaassa kahden valtatien risteyksessä Tampereella. Liikenneviraston tiedote kertoo asian näin:

Tie 12 välillä Rauma - Tampere. Paikka: Tampere. Tarkempi paikka: Paasikiventien/Vaitinarontien liittymä. Liikennevalot eivät toimi. Liikenne ruuhkautuu Nokian suunnasta.

Monia paikallisiakin tiedote hämmentää, sillä Tampereella ei ole Vaitinarontie -nimistä kadunpätkää. Jos korvaa nimen vaikkapa ilmaisulla Nokian moottoritie, niin johan alkavat lamput syttyä autoilijoiden päissä.

Pätkä ollut nimeä vailla jo 90-luvulta

Edes Tampereen kaupungin osoitteista vastaava Tiina Vesanta ei osaa sanoa, missä Vaitinaron_tie_ on, sillä sen nimistä tietä ei ole ollutkaan. Vaitinaron_katu_ sen sijaan on ollut, mutta sekin on poistettu kartoista jo viime vuosituhannen puolella.

- Vaitinaronkatu on lähtenyt Paasikiventieltä ja jatkunut Nokian moottoritielle päin, kyse on siitä pienestä pätkästä rautatien ja Pispalan valtatien välillä. Kadunnimi on kuitenkin poistettu asemakaavalla heinäkuussa 1995, jonka jälkeen sillä pätkällä ei ole ollut mitään nimeä.

Vaitinaronkadun katoaminen kartoista tapahtui siis melkein jo kaksikymmentä vuotta sitten. Osoitetta ei ole tarvittu. Esimerkiksi risteysalueella sijaitsevalle entiselle paloasemalle osoite tulee Pispalan valtatieltä tai Selkeenkadulta.

- Vaitinaronkadun nimi on poistettu siksi, että alue ei ole enää katualuetta vaan liikennealuetta. Tältä tieosuudelta ei esimerkiksi saa kääntyä mihinkään.

Tiina Vesanta ei tiedä, miksi esimerkiksi liikennetiedoissa kummittelee tuo jo poistettu kadunnimi, vieläpä hieman väärässä muodossa.

- Googlen kartoissa nimi vielä oli pari vuotta sitten, mutta ei ole enää otettuani Googleen yhteyttä, Vesanta sanoo.

Vesannalla on terveisiä Liikennevirastolle, jotka käyttävät tienpätkästä nimitystä Vaitinarontie.

- Yleiseen levitykseen sitä ei olisi syytä ottaa.

Tienpitäjien työnimi lipsahtanut tiedotteisiin

Se, milloin Vaitinaronkatu muuttui -tieksi, jäänee arvoitukseksi.

- Vaitinarontie on jäänyt tienpitäjälle tällaisena työnimenä edelleen käyttöön, ja varmaan siitä johtuu, että se on näissä tiedotteissa mukana. Mystiikkaa tässä selvitellään, että mistä tämä johtuu, kunnossapitopäällikkö Heikki Ikonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta pohtii tien nimen syntyä.

Maanmittauslaitos käyttää Nokian moottoritiestä nimeä Porintie ja Liikennevirasto onkin lisännyt moniin tiedotteisiin täsmennykseksi Porintie. Heikki Ikosen mukaan sekään ei ole ongelmaton.

- Se ei ole siinä mielessä oikein, että Tampereen kaupungin nykyisistä kaavoista tälläistä nimeä ei löydy. Maanmittauslaitoksen rekistereissä ilmeisesti kyseinen osuus kulkee nimellä Porintie. Tässä on nyt selvittelyt kesken, ja yritämme löytää järkevän ratkaisun tienkäyttäjien eduksi.

Tiina Vesannan mielestä pätkälle pitäisi saada jokin nimi, olkoon se sitten Porintie tai joku muu. Esimerkiksi Nokian puolella isot tiet on nimetty, mutta Tampereella kaikilla ei ole virallista nimeä. Asiasta on ollut puhetta ELY-keskuksen kanssa.

- Oikea taho olisi varmaan kaavoittaja, että sitä kautta saataisiin näille nimet. Ei löytyisi tälläisiä vanhoja nimiä uudestaan käyttöön. Se ei selkeytä tilannetta, että vanha nimi kummittelee, kun sitä uuttakaan ei ole.

Raumantie, Turuntie, Porintie - vai sittenkin Vaitinarontie?

Valtatiestä 12:ta puhutaan myös Nokian moottoritienä ja Nokian puolella Turuntienä. Valtatie 12:n kaukokohde on Rauma, eli nimivaihtoehtoja riittää.

Ikosen mielestä osuuden nimi pitäisi muuttaa, jos se aiheuttaa hämmennystä.

- Yksi vaihtoehto olisi Raumantie, koska sinne valtatie päättyy. Toinen vaihtoehto olisi Turuntie, koska se sen nimisenä jatkuu Nokian puolella. Pitää kuitenkin tutkia, löytyykö Tampereelta jo muualta Turuntie. Hiukan tämä on nyt hankala tilanne.

Ikosen mukaan on myös mahdollista, että tie nimettäsiin lopulta Vaitinarontieksi.

- Tampereen kaupungin kanssa on nyt sovittu, että me Ely-keskuksessa teemme asiasta kaupungille esityksen, Ikonen sanoo.

Lopullisesti osuuden nimestä päättää kyseinen kunta tai kaupunki, mutta Ikosen mukaan myös Maanmittauslaitos tekee päätöksiä karttanimistä. Yhteistyötä siis tarvitaan.

Ikonen kertoo, että nimistä on tullut paljon palautetta Liikennekeskukseen. Esimerkiksi tämän tieosuuden nimeksi tulee jatkossa ilmeisesti liikennetiedotteisiin Porintie.

- Yritetään löytää oikea nimi. Näyttäisi siltä, että Porintie tulee nyt paikannuksessa käyttöön niin kauan, kunnes saadaan asia selvitettyä. Porintie löytyy useammastakin meidän atk-järjestelmästä ja vanhoista painetuista kartoista.