1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Varpio on uusin savolaisinnovaatio

Kuopiossa on esitelty sampitäytteinen kukko, varpio. Uuden tuotteen mainostetaan yhdistävän Varkauden ja Kuopion parhaimmat puolet.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Mikä yhdistää Varkauden ja Kuopion kuuluisimmat elementit, sammen ja kalakukon? Se on tietenkin varpio, siis sampikalakukko.

Nimensä varpio on saanut Varkauden ja Kuopion kaupunkien mukaan. Tuote kehitettiin Pohjois-Savon liiton syysseminaaria varten, jonka teemana ovat muun muassa innovaatiot ja tuotekehitys. Apuna kehitystyössä olivat Savonia-ammattikorkeakoulun matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijat. 

Varpio sisältää savustettua ja tuoretta sampea, ohraa ja kuullotettua sipulia. Kooltaan se on käteen sopiva, normaalia kalakukkoa huomattavasti pienempi.

Ensimmäiset maistiaiset uudesta evoluution helmestä otettiin iltapäivällä Kuopion Musiikkikeskuksella järjestettävässä sadonkorjuuseminaarissa, jossa käsitellään muun muassa vuonna 2014 alkavaa uutta EU:n ohjelmakautta.

Varkaus on yksi Euroopan merkittävimpiä sammen ja kaviaarin tuottajia. Kalakukko on puolestaan saanut Euroopan virallisen perinneruokastatuksen (Traditional Speciality Guaranteed, TSG) vuonna 2002.