Lehmän kokoinen Suomen ennätyskurpitsa pärjää maailmantilastoissakin

Viikonlopun aikana on rikottu sekä jättikurpitsoiden Suomen ennätys että maailmanennätys. Jättimäisestä kasviksesta riittää syötävää koko suvulle.

Kotimaa
Valtavia kurpitsoja kuormalavoilla.
Jättikurpitsat jonottavat punnittavaksi SM-kisoissa. Oranssein oikealla voitti "kaunein kurpitsa" -tittelin.Maarit Eerola / Jättikasvisyhdistys ry

Tänä syksynä eletään todella suuren kurpitsan aikaa. Muutaman päivän aikana nimittäin sekä jättikurpitsoiden Suomen ennätys että maailmanennätys on rikkoutunut. Mikä ilahduttavinta, Suomen ennätys ei ole kaukana maailmanluokan kärkituloksista - ja ainakin parempi kuin Saksassa!

Viikonloppuna jaettiin jättikasvisten SM-kisojen palkinnot. Suomen jättikasvisyhdistyksen järjestämässä kilpailussa kuninkuuslajiksi voisi nimittää keltaista jättikurpitsaa. Voitto korjattiin tänä vuonna huikealla Suomen ennätystuloksella: 716 kg! Kuopiolaisen Jari Hämäläisen kasvattama kurpitsa on siis painavampi kuin keskivertolehmä.

Hämäläinen korjasi potin myös viime vuonna Jytky-kurpitsallaan. Viimevuotinen tulos parani kuitenkin yhden jättikurpitsan verran - Jytkyn paino oli "vain" 420 kiloa.

- Onhan tämä Suomen olosuhteissa varsin ainutlaatuinen tulos. Kasvukausi kun on niin lyhyt ja luonnon kanssa taistellaan, sanoo Jättikasvisyhdistyksen sihteeri Maarit Eerola.

Maailmanennätyskin rikki

Kuopiolaisen kasvattama kurpitsa on kovaa valuuttaa myös maailmanlistalla. Maailmanennätys parani melkein sadalla kilolla tänä vuonna Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa järjestetyssä kisassa, jossa Ron Wallacen kasvattama kurpitsa painoi peräti 2009 paunaa eli noin 911 kiloa.

Hieman suomalaista suurempi oli myös viikonloppuna Kanadassa järjestetyssä kisassa punnittu kurpitsa, joka painoi 1616 paunaa eli 733 kiloa. 72-vuotiaan Gerald Anselmin kurpitsaa arveltiin Nova Scotiassa Kanadan länsirannikon kaikkien aikojen suurimmaksi, kertoo kanadalaistelevisioyhtiö CBC.

Sen sijaan Baijerissa Saksassa suomalaiskurpitsa olisi vienyt voiton. Kurpitsakisojen voittaja painoi ainoastaan 524 kiloa. Myös Ruotsin jättikurpitsaennätys on kuudensadan kilon kieppeillä.

Maarit Eerolan omat kurpitsat painoivat 237 ja 174 kiloa. Suuremmalla heltisi kisan neljäs sija. Eerolan mukaan jättikurpitsat ovat mammuttikoostaan hyviä syötäviä.

- Sitä aina kysytään, mutta kyllä ne ovat hyviä ja tiivislihaisia. Minä teen niistä muun muassa sosekeittoa. Tässä on nyt nelisensataa kiloa kurpitsaa palottavana, siitä riittää syötävää koko suvulle, Eerola nauraa.