Nato ilmaisi tukensa Turkille Syyrian iskun jälkeen

Turkin koolle kutsuma hätäkokous tuomitsi Syyrian tekemän iskun. Syyria on pahoitellut tapausta ja ilmoittanut tutkivansa asian.

Syyria

Sotilasliitto Nato vaatii Syyriaa lopettamaan välittömästi "aggressiiviset toimet" Turkkia vastaan. Turkki kutsui Nato-maat hätäkokoukseen sen jälkeen, kun Syyriasta Turkin puolelle ammuttu kranaatti tappoi viisi turkkilaista.

Kokouksen jälkeen Nato-maat ilmoittivat, että Syyrian on kunnioitettava kansainvälistä oikeutta ja naapurimaidensa alueellista koskemattomuutta.

Syyria on ilmoittanut tutkivansa, mistä Turkin puolelle ammuttu kranaatinheittimen ammus laukaistiin. Samalla maa pahoitteli iskua.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on tuominnut voimakkaasti Syyrian kranaatti-iskun. Yhdysvallat näkee iskun merkkinä Syyrian hallinnon turmeltuneesta käytöksestä. Yhdysvallat on luvannut Turkille täyden tukensa Syyrian tilanteessa.

Turkki hakee tukea myös YK:lta

Turkki kääntyi Syyria-kysymyksessä myös YK:n puoleen. Turkki pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa toimimaan, jotta Syyria lopettaa Turkkiin kohdistuvat toimet ja kunnioittaa maan alueellista koskemattomuutta.

Turvallisuusneuvoston oli tarkoitus julkaista lauselma tapahtuneesta jo keskiviikkona, mutta Venäjä pyysi julkaisun lykkäämistä. Syyrian kriisi on jumiuttanut YK:n turvallisuusneuvoston ja onkin erittäin todennäköistä, että lauselma jää neuvoston ainoaksi teoksi tällä erää.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kehottanut Turkkia pitämään kaikki neuvotteluväylät Syyriaan avoinna, jotta maiden väliset jännitteet eivät kasva liian suuriksi. Banin kehotus tuli ennen Turkin vastaiskua.

Lähteet: Reuters, AFP