Guatemalasta löytyi aarteen kera haudattu maya-kuningatar

Kuningatar Kalomt'e K'abelin viidakkohaudasta löytyi jadekoruja ja obsidiaaniveitsiä.

kulttuuri
Luoteis-Guatemalasta löytynyt mayakuningatar Kalomt'e K'abelin hauta.
Luoteis-Guatemalasta löytynyt mayakuningatar Kalomt'e K'abelin hauta.EPA / Pacunam

Yhdysvaltalainen arkeologian professori David Freidel ehti työskennellä 43 vuoden ajan maya-kulttuurin ja sen jäännöksien tutkijana, ennen kuin hän teki elämänsä löydön guatemalalaisessa kansallispuistossa.

Freidelin johtama kaivausryhmä löysi El Perú-Wakasta Luoteis-Guatemalasta muinaisen haudan. Pian paljastui, että kyseessä ei ollut kuka tahansa vauras maya-aatelinen, vaan yksi mayojen merkittävimmistä hallitsijoista.

Löydöstä tekee ainutlaatuisen se, että toisin kuin monen muun muinaishallitsijan, ei tämän maya-kuningattaren nimi ole kadonnut historian hämärään. Freidelin löytämässä haudassa lepäsi 600-luvulla elänyt kuningatar Kalomt'e K'abel.

Hänen henkilöllisyytensä varmisti pieni alabasteriruukku, joka oli tehty simpukankuoren muotoiseksi. Kuoren aukosta pilkistivät iäkkään naisen uurteiset kasvot ja käsivarsi. Lisävihjeen tutkijoille antoivat ruukkuun kaiverretut kirjoitusmerkit, glyyfit.

Löytö kertoo käännekohdasta

Kuningatar oli saanut mukaansa hautaan muutoinkin arvoisensa aarteet. Hänellä oli varustuksenaan muun muassa jadesta tehtyjä koruja, kiillotettuja obsidiaaniveitsiä sekä ruukkuja.

Freidelin mukaan kyseessä on yksi merkittävimmistä maya-sivilisaatioon liittyvistä löydöistä kautta aikojen. Erityistä arvoa sille antaa poikkeuksellinen ajankohta: siinä kohtaavat mayojen esihistoria ja historia eli aika, jolloin heistä on ensimmäisiä kirjoitettuja tietoja.

Kuningatar joutui jättämään viimeisen leposijansa, sillä hänen jäännöksensä on siirretty dna-testejä varten Guatemalan pääkaupunkiin Guatemalaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset