1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkijat: Mustamamban myrkky morfiinia parempi kipulääke

Myrkyn voimakas kivunlievitys yllätti tutkijat täysin. Mustamamban myrkyn proteiineista saattaa olla mahdollista apua kivunlievitykseen myös ihmisillä.

terveys
Hyökkäävä mustamamba käärmenäyttelyssä.
Hyökkäävä mustamamba käärmenäyttelyssä Sofiassa, Bulgariassa.Vassil Donev / EPA

Mustamamba saattaa olla yksi Afrikan nopeimpia ja pelätyimpiä petoja. Sen hermomyrkky lamauttaa ja tappaa pieniä eläimiä ja se on hengenvaarallinen myös ihmisille. Nyt tutkijat ovat yllätyksekseen havainneet, että myrkky saattaa toimia myös voimakkana kipulääkkeenä.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mustamamban myrkyn kaksi proteiinia, mambalgiinia, näyttäisivät olevan jopa morfiinia parempi kipulääke.

- Kun sitä tutkittiin hiirillä, kivuntunnottomuus oli yhtä hyvä kuin morfiinissa, mutta sivuvaikutuksia ei juuri esiintynyt, sanoi tutkimusta johtanut tohtori Eric Lingueglia BBC:n haastattelussa.

Morfiini on aivoihin vaikuttava opiadi, joka kyllä turruttaa kivun, mutta aiheuttaa samalla riippuvuutta ja sivuvaikutuksia kuten hengitysvaikeuksia sekä päänsärkyä, pahoinvointia, lihasnytkähdyksiä ja ajatteluvaikeuksia.

Myös laboratoriossa testatut ihmissolut näyttäisivät reagoivan kemiallisesti proteiiniin samalla tavalla kuin hiiret. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa ennakoida sitä, että mambanmyrkkyä voitaisiin käyttää kipulääkkeenä myös ihmisillä. Tutkijat kuitenkin sanovat, että tutkinta on vielä kovin alkuvaiheessa.

Tutkijat myöntävät, ettei heillä ole aavistustakaan, miksi mambanmyrkky sisältää voimakasta kipua turruttavaa ainetta. Löytö oli täydellinen yllätys, kun tutkimusryhmä oli käynyt läpi yli 50 lajin myrkyt.

Mustamamban myrkky tappaa ihmisen noin tunnin kuluessa puremasta, ellei myrkkyyn löydy vastalääkettä.

Lue seuraavaksi