Tutkija: Obama hallitsi yksityiskohdat, Romney liihotteli sfääreissä

Televisioväittely oli presidenttiehdokkaiden ensimmäinen. Väittelyssä yhtä tärkeää kuin se, mitä sanoo, on se, miten sen sanoo, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Ulkomaat
Barack Obama ja Mitt Romney sekä väittelyn johtaja Jim Lehrer presidentinvaalikampanjan ensimmäisessä vaaliväittelyssä Denverin yliopistolla.
Barack Obama ja Mitt Romney iskivät yhteen etenkin talouspolitiikasta Yhdysvaltain presidentinvaalin ensimmäisessä tv-väittelyssä.

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä televisioväittelyssä paremmin pärjäsi haastaja, republikaanien ehdokas Mitt Romney, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Istuvan presidentin, demokraattien ehdokkaan Barack Obaman tyyliä Aaltola luonnehti luennoivaksi.

- Obama pyrki näyttämään presidentilliseltä. Hän katsoi kameraan ja puheenjohtajaan. Romney taas lähti väittelyyn haastajana. Hänelle oli saavutus jo sekin, että hän seisoi Obaman rinnalla lavalla.

- Kokonaisuutena Romney pärjäsi paremmin, mutta riippuu tietenkin, keneltä kysyy.

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaiden väittelyssä yhtä tärkeää kuin se, mitä sanoo, on se, miten sen sanoo. Ehdokkaat harjoittelevatkin väittelyitä ahkerasti.

- Obama käytti väittelyssä paljon yksityiskohtia, Romney liihotteli sfääreissä puhuessaan arvopohjaisesta politiikasta. Obama pyrki deltaljeilla korostamaan, että vastustajalla ne eivät ole hallussa, arvioi Aaltola.

Puolitoista tuntia kestäneessä väittelyssä kaksi aihetta nousivat ylitse muiden: talous ja terveydenhuoltouudistus.

- Yhdysvalloissa talous on toipumassa, mutte se ole toivotussa nosteessa. Tämä on Romneyn keskeinen ase. Obama taas sanoo, että tilanteen korjaaminen kestää kauemmin kuin neljä vuotta, sanoo Aaltola.

- Terveydenhuoltouudistuksesta jaksetaan Yhdysvalloissa aina jankuttaa. Romneyn mukaan uudistus oli haitallinen. Hänen mielestään Obaman olisi pitänyt keskittyä työpaikkojen luomiseen.

Televisioväittely oli presidenttiehdokkaiden ensimmäinen.

- Tulevissa väittelyissä ulkopolitiikkaan käännytään jossain vaiheessa. Siitä tuskin saadaan isoja eroja, koska Yhdysvaltain ulkopolitiikka on melko stabiilia, toteaa Aaltola.