1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hinku ja Vinku ja Kovasikajuttu Vilimeillä

Elokuvatapahtuma Vilimit alkaa torstaina Kuopiossa 25.kerran. Tarjolla on helmiä vuosien varrelta, musiikkielokuvaa sekä uusia pohjoismaisia elokuvia. Avauksena nähdään Risto Jarvan Loma.

Kovasikajuttu kertoo Pertti Kurikan Nimipäivät -bändistä. Kuva: Mouka Filmi / J-P Passi

Elokuvatapahtuma Vilimit alkaa Kuopiossa torstaina. Kyseessä on Vilimien 25-juhlavuosi. Kino Kuvakukossa esitettävässä ohjelmistossa nähdään helmiä vuosien varrelta, musiikkielokuvaa sekä uusia pohjoismaisia elokuvia.

Tapahtuman avaa torstaina Risto Jarvan ohjaama Loma, joka esitettiin myös ensimmäisillä Vilimeillä vuonna 1988. Elokuvassa pääosaa esittänyt Antti Litja saapuu tapahtuman vieraaksi 25 vuoden tauon jälkeen.

Kovasikajuttu ja Kuutamosonaatti

Perjantaina ohjelmassa on vuonna -88 ensi-iltansa saanut Olli Soinion Kuutamosonaatti. Samana iltana tarjolla on musiikkielokuvan kulttiklassikko Rocky Horror Picture Show.

Lauantaina ohjelmistossa on muun muassa Suomen kovimmasta punkbändistä Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova dokumentti Kovasikajuttu, joka on Suomen ehdokas Pohjoismaisen elokuvapalkinnon saajaksi.

Päätöspäivänä sunnuntaina Miss Farkku-Suomen esityksessä vieraina ovat elokuvan tekijät, Kauko Röyhkä, ohjaaja Matti Kinnunen ja yksi pääosan esittäjistä Sanni Kurkisuo. 

Pohjoismaisista uutuuksista Vilimeillä nähdään muun muassa Tanskan Oscar-ehdokas, Ole Christian Madsenin Superclasico ja Norjan 2012 Oscar-ehdokas, Anne Sewitzkyn ohjaus Sairaan onnellinen.

Hinku ja Vinku isolla kankaalla

Sunnuntaina puoliltapäivin on lapsille ja lapsenmielisille tarjolla erikoisnäytös, joka sisältää lasten elokuvien parhaimmistoa vuosikymmenien varrelta.

Runsaan tunnin kestävän animaatiokimaran aloittaa Yleisradion lastenohjelmista tuttu klassikko Käytöskukka, jossa seikkailevat porsaat Hinku ja Vinku. Muita elokuvia ovat muun muassa Turilas ja Jäärä: Yllätysvieras sekä Kuinka myyrä sai housut.

Vilimien pääjärjestäjä on Itä-Suomen audiovisuaalisen kulttuurin koulutus- ja kehittämisyhdistys ISAK ry.