Rypäleitä, gojimarjoja ja muuta eteläsavolaista syyssatoa

Puutarhan huippusesonki alkaa olla ohi. Pensaitten leikkaukset ja lannoitukset on jätettävä kevääseen. Kokeile kotipuutarhassa eksoottisiakin kasveja: ne saattavat yllättää.

Kuva: Satu Haapanen / Yle

Laiskalle puutarhurille ovat juuri alkaneet sesongin parhaat hetket: puutarhassa ei enää saa tehdä juuri mitään. Ei saa lannoittaa, ei saa harventaa, ei saa leikata. Sallittuja ovat vain haravointi, myyräntorjunta ja kukkasipulien istutus. Astiataimiakin sopii vielä istuttaa. Ja myyräntorjunta on tuomittu epäonnistumaan.

Haravointi on ehdottoman pakollista, jos puutarhassa on runsaasti omenapuita tai vaahteroita. Jos niiden lehtimassa jää nurmikolle talveksi, lehdistä muodostuu niin tiukka matto, että nurmikko kuolee lehtien alle.

Jos puutarhassa on kuitenkin vain hillitysti koivun lehtiä, voi tyynesti seurata katseella, kun lehdet lepattavat naapurin puolelle. Siisti puutarhuri haravoi, laiskempi kääntää katseen sivuun.

Vain verkkopussi estää myyrätuhot

Miten myyrät saa karkotettua puutarhasta?

- Hanki koira tai kissa, sanoo hortonomi Tytti Muuronen.

- Myyriä vastaan ei ole tehokkaita karkotteita. Voihan maatalouskaupassa myytäviä torjunta-aineita käyttää, mutta menestys on huono.

- Ainoa tepsivä tapa on suojata kunnolla kaikki mahdollinen, mikä myyrille kelpaa. Loukkupyyntiäkin voi  harrastaa.

- Jos tontilla on paljon vesimyyriä, puiden juuriston voi suojata istutusvaiheessa. Nykyään on olemassa verkkopusseja. Silloin juurista säilyy aina osa, vaikka myyriä olisi miljoona, Tytti Muuronen sanoo.

Näpit irti puutarhasaksista

Vanhan ohjeen mukaan syksyllä kukkivat kasvit leikataan keväällä ja keväällä kukkivat syksyllä. Ohje pätee vieläkin kunhan muistaa, että kotipuutarhan syksy alkaa jo elokuussa.

Tytti Muuronen varoittaa leikkaamasta puita ja pensaita enää lokakuussa, vaikka olisi miten kaunista ja lämmintä.

- On niin kosteaa, että sienitaudit iskevät leikkaushaavoihin.

- Vanhat vatunversot voi leikata, samoin kuolleet oksat. Marjapensaita en enää lähtisi leikkaamaan.

Sen sijaan nyt on hyvä aika istuttaa kukkasipuleita. Ne täytyy istuttaa tarpeeksi syvälle; vanhan ohjeen mukaan sipulin oikea syvyys on kaksi kertaa sipulin koko. Tulppaaneita pitää istuttaa joka vuosi, jos tahtoo hyvän kukinnan.

- Taimikaupoissa on nyt alennusmyynti ja sitä kannattaa käyttää hyväksi, sanoo Tytti Muuronen.

- Kaikkia astiataimia voi vielä istuttaa, mutta istutusleikkaus pitää jättää kevääseen.

Syyslannoitteet olisi pitänyt laittaa maahan jo elokuussa, jolloin kasvi ehtii vielä käyttää ravinteet hyödyksi. Kevätlannoitukset voi tehdä heti, kun lumi on hävinnyt, vaikka maa olisikin vielä jäässä.

Rypälesesonki parhaimmillaan

Hortonomi Tytti Muuronen  on jo muutaman vuoden kasvattanut kotipuutarhassaan viinirypälettä.

- Siellä on juuri nyt ihania isoja terttuja, sanoo Tytti.

- Rypäle kasvaa meillä eteläseinustalla ilman mitään talvisuojausta. Leikkaan kasvuston keväällä tosi rajusti. Kesällä leikkaan uudelleen lehdet pois niin, että tertut tulevat melkein näkyviin, jotta ne saavat valoa ja kypsyvät.

- Tänäkin vuonna, vaikka on näin huono syksy, olen jo syönyt viikon verran omia rypäleitä.

Uusista eksoottisista tulokkaista Tytti Muuronen kokeilee nyt ensimmäistä vuotta gojimarjaa. Yhtään marjaa hän ei ole vielä saanut, mutta ensi kesänä saattaa jo päästä maistelemaan gojisatoa.

- Taimikaupoissa oli keväällä myynnissä gojia, joten sitä kasvaa jo monilla pihoilla.

Gojimarja kasvaa pensaassa, jota kannattaa leikata. Tytti Muurosen pensas on kasvattanut pitkiä versoja, jotka hän aikoo leikata keväällä, jotta pensaasta ei kasva kaksimetristä hujoppia.

Gojimarjaa on mainostettu huipputerveellisenä superruokana.

- Se on varmaankin yhtä terveellinen kuin mustikka tai puolukkakin, Tytti Muuronen naurahtaa. - Meillähän on näitä superruokia metsät täynnä.