Juha Tapion sivuprojektien vuosi

Laulaja ja lauluntekijä Juha Tapio saapuu tänään synnyinpaikkakunnalleen Vaasaan. Kyseessä on konserttikiertue, jossa Juha Tapio esiintyy tällä kertaa yksin kitaran kanssa. Samalla konserttikiertue on myös tuoreen kirjan julkistamiskiertue.

viihde
Juha Tapio
Juha Tapio aloitti Satama Open Air-tapahtuman perjantaina.Yle / Risto Koskinen

Laulaja ja lauluntekijä Juha Tapio kiertää tänä syksynä yksin kitaran kanssa yhdellätoista paikkakunnalla. Tänään Juha Tapio saapuu kotiseuduilleen.

- Joka kerta Juustoportin jälkeen, kun edessä avautuvat lakeudet, on kotiinpaluun fiilis, toteaa Juha Tapio. Haastattelua tehdessä hän istuu autossa ja matkaa kohti Vaasaa, jossa hän on syntynyt. Ylistarossa hän toki kasvoi ja vietti nuoruuntensa.

Ylistarossa hän myös aloitti musiikillisen uransa. Se tapahtui gospelin kautta ja ensimmäiset levyt olivatkin gospelia. Nämä lähtökohdat eivät ole Juha Tapiolta menestyksen huumassakaan unohtuneet.

- Vaikka aikaa on kulunut ja paljon tapahtunut, sama lähtökohta on edelleen. Silloin sain kitaran ja muutamalla soinnulla opettelin tekemään biisejä. Ei kovin kauas lopulta ole liikuttu, sanoo Juha Tapio.

Laulu ei ole valmis ilman sanomaa

Juha Tapio on myös vankasti sitä mieltä, että lauluissa täytyy sanoa jotain. - Täytyy olla jokin asia, jonka sanominen tuntuu oikealta ja tärkeältä. Ilman sitä laulu ei ole valmis.

Tämä lauluntekijä on onnistunut myös siinä, mikä monelle muulle teettää vaikeuksia. Rakkaus ja parisuhteen päättyminen ovat maailmanlaajuisestikin ehkä yleisin laulun aihe, mutta Juha Tapion mielestä se on liian helppo tie.

- On haastavampaa kertoa toivosta, valosta ja kestävästä parisuhteesta. Se on palkitsevampaa, jos siinä onnistuu, vakuuttaa pohjalaiseksi jääräpääksi itseään tituleeraava artisti.

Juha Tapiosta vaikea saada lööppejä

Jaakko Heinimäki on kirjoittanut Juha Tapiosta kirjan. Lokakuun alussa julkaistu teos on nimeltään Ohikiitävää - Juha Tapion tie. Artisti itse ei halua pitää sitä elämänkertana, koska on vielä nuori mies.

- Se ei siis ole muistelmateos, vaikka siinä muistellaankin myös lapsuutta ja nuoruutta. Paino on tietenkin musiikissa, mutta se olisi ohut sisältö, ellei olisi muutakin, kertoo Juha Tapio.

Eikä se myöskään ole mikään paljastuksia sisältävä kohuromaani. Juha Tapion elämästä kohupaljastuksia ei juuri saa revittyä.

- Vaikka on kyllä yritettykin, Juha Tapio naurahtaa. - Elämässäni asiat ovat menneet hyvin. On ollut perhe ja tietyt kiintopisteet olemassa jo ennen menestystä musiikissa. Se on pitänyt asiat oikeassa tärkeysjärjestyksessä, eikä mikään ole muuttunut.

Juha Tapio esiintyy tänä iltana Vaasan kaupunginteatterin lavalla loppuunmyydylle katsomolle. Juha Tapiolla on meneillään sivuprojektien vuosi, sillä kiertueella hän ei ole aiemmin ollut yksin ilman bändiä. Lisäksi on ollut kirjaprojekti, ja tulossa vielä joululevy ja siihen liittyvä kiertue.