Happosen pojanpoika: Isoisän kunnia on palautettu

1930-luvulla murhatun kunnalllismiehen pojanpoika toimii nykyisen Heinäveden kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Onni Happosen muistoreliefi koristaa Heinäveden kunnantalon seinää.

Heinävesi
Heinäveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aarno Happonen.
Heinäveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aarno Happonen.Timo Ikonen / Yle

Kunnallislautakunnan puheenjohtajan muilutus kesken kunnanvaltuuston kokouksen oli Heinävedellä pitkään vaiettu aihe. Työväen johtohahmoksi kohonneen 32-vuotiaan sosiaalidemokraatin murha jäi aikanaan selvittämättä ja jäyti heinäveteläisten sukujen välejä pitkään.

Viime vuosina aihe on nostettu päivänvaloon. Onni Happosen kasvoreliefi paljastettiin 2010. Tilaisuudessa puhui entinen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Taideteoksen maksoivat puoliksi kunta ja Työväenyhdistys.

- Minusta se oli isoisän kunnian palautus, Aarno Happonen toteaa. SDP:tä isoisänsä tavoin edustava Happonen on Heinäveden valtuuston nykyinen puheenjohtaja.

Järkyttävästä tapahtumasarjasta on julkaistu aiemmin heinäveteläisen Martti Issakaisen teos. Se perustuu aikalaisten kertomuksiin. Asko Jaakonahon romaani on laatuaan ensimmäinen.

- En pidä ollenkaan kielteisenä asian aiheen nostamista esiin romaanin kautta. Jaakonahon romaani on varmaan helpompi tavallisen lukijan kannalta, Happonen arvelee.

Arno Happonen myöntää, että muilutus oli Heinävedellä pitkään vaiettu aihe. Syitä siihen hän arvailee kieli keskellä suuta.

- Asia oli arka hyvin pitkään, sillä se koettiin moraalisesti hyvin vääränä. Osa on tuntenut häpeää. Tänä päivänä tapaus ei enää vaikuta kuntapolitiikassa, mutta vielä parikymmentä vuotta sitten asia oli vaikea.

- Meille suvulle selvittämätön tapaus on aina jollakin tavalla mielessä, mutta pikkuhiljaa se haalistuu.