Yli neljä kilometriä ylöspäin

Ulla Räty matkaa ensi huhtikuussa Enon Harpatinvaaralta Väli-Amerikan korkeimmalle vuorelle, Guatemalan Tajumulcolle. Kapua-tempaukseen valituksi tullut nainen haluaa ponnistuksellaan paitsi tukea Väli-Amerikan vammaisten ja nuorten naisten elämää, myös selventää omaa arvomaailmaansa.

Keski-Amerikka
Vaalea nainen seisoo kerrostalonpihan betoniaidalla.
YLE / Siru Päivinen

Kapua kerää varoja kehitysmaiden auttamiseksi kiipeämällä maailman vuorille. Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty jo yli 270 000 euroa. Varat kanavoidaan kohteisiin luotettavien suomalaisten järjestöjen kautta. Pohjois-Karjalasta on oltu mukana kapuamassa aiemminkin, vuonna 2008 Kari-Pekka Hietala testaili jaksamisensa rajoja Nepalin vuoristoissa.

Tällä kertaa kohteena on Väli-Amerikka, ja sen valtioista erityisesti Guatemala. Sisällissodasta hiljakseen toipuva maa tarvitsee monenlaista tukea; kapuajat kohdentavat tukensa nuoriin ja vammaisiin naisiin.

- Törmäsin tähän KAPUA-projektiin Facebookissa ja hymähdin hieman, että jaa jaa, monenlaista avustustyötä. Unohdin koko asian, kunnes myöhemmin osuin projektin päivityksen ääreen uudelleen, ja huomasin että jotain jäi surraamaan mieleeni. Sieltä se sitten hiljalleen asettui tähän mutoon, jossa nyt olen. Kuntotreeni käynnissä ja porukaan mukaan valittuna tähtään ensi vuoden huhtikuuhun, Ulla Räty kertoo.

Neljäntoista hengen porukalla on edessään noin 100 000 euron kasaan saaminen, omien matkakulujen järjestäminen, ja kova kunnon kohotus.

- Tajumulcon huippu on 4223 metrin korkeudessa, joten haaste on kova. Olen kerran aiemmin ollut noin kolmen kilometrin korkeudessa, ja huomasin jo silloin, että liikkuminen niin korkealla on aivan toista hommaa kuin tasamaalla, Räty pohtii.

Harpatinvaaran rinteilta ja Enon Vallisärkän rapuilta kuntoa etsivä Räty odottaa matkasta selkeytystä myös omalle arvomaailmalleen.

-Lieneekö neljänkympin kriisi päällä, mutta selvästi huomaan tarvetta tarkistaa omia arvojani ja sitä, mihin elämäni ja aikani käytän. Tärkeältä tuntuu myös voida omalla toiminnalla auttaa toisia, erityisesti naisia, Ulla Räty kertoo lähtönsä syistä.