1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pronssikauden itävaltalaisnainen yllätti ammatillaan

Kolmetuhatta vuotta sitten elänyt nainen työsti metallia, mitä on luultu pelkästään miesten ammatiksi.

Kulttuuri

Itävallasta läheltä Wieniä löytynyt luuranko keikuttaa vanhoja käsityksiä sukupuolten työnjaosta esihistoriallisella ajalla. Tutkijat ovat olettaneet, että kaikki pronssikauden metallisepät olivat miehiä, mutta 3 000 vuotta sitten Geitzendorfissa elänyt seppä on luututkimuksissa osoittautunut naiseksi, kertovat Itävallan tiedotusvälineet.

Ala-Itävallan muinaishistorian museon tutkijoiden mukaan nainen, jonka haudasta löytyi pronssikoristeiden tekemisessä tarvittavia työkaluja, oli aikalaistensa joukossa iäkäs, 45 - 60-vuotias.

Hänen mukanaan hautaan laskettiin muun muassa alasin, vasaroita ja piikivestä tehtyjä talttoja, jotka ilmeisesti olivat korusepän tarvekaluja. Tuonaikainen tapa oli, että vainaja sai mukaansa normaalit työkalunsa.

Vaikka haudanryöstäjät olivat ehtineet apajalle ennen tämän päivän tutkijoita, haudasta löytyi joitakin sormuksia ja muita koruja, jotka saattavat olla naisen itsensä tekemiä.

Samalta alueelta löytyi kaikkiaan 15 vainajaa. Muissa haudoissa oli ihmisjäänteiden lisäksi keramiikkaa. Tutkijat arvelevat, että 4 - 6 hautaa on vuosituhansien aikana hävinnyt jäljettömiin.