Rokotuspakko tulossa uuteen lakiin

Valmistelussa oleva uusi tartuntatautilaki on velvoittamassa kaikki sosiaali- ja terveystyössä olevat ottamaan työnantajan kustantaman influenssarokotuksen potilasturvallisuuden takaamiseksi. Vaikka alan työntekijät saavat jo nyt halutessaan ilmaisen rokotteen liian usea jättää sen ottamatta. Uusi laki antaisi mahdollisuuden siirtää rokottamaton työntekijä muihin töihin asiakastyöstä.

Kotimaa
Rokotus
Raimo Torikka / Yle
Rokotus
Kuuntele Lapin keskusairaalan infektiolääkärin Markku Broasin haastattelu.

Infektiolääkäri Markku Broaksen mukaan on suorastaan vastuutonta, että juuri terveydenhuollon henkilökunta on suurin influenssan levittäjä potilaitten keskuudessa.

- Useat potilaamme ovat jo hauraita ja heille pelkän influenssan saaminen voi olla kohtalokasta, Broas kertoo.

Broaksen mukaan tuleva laki lähtee siitä, että kaikki alan työntekijät rokotetaan. Laki on tulossa voimaan mahdollisesti jo vuonna 2014.

-Jo pelkkä potilasturvallisuus vaatii sitä, Broas sanoo.

Kansalaisille annettavat influenssarokotukset alkavat tänä vuonna marraskuun 12. päivä. Ilmaisen rokotteen saavat riskiryhmien ja terveydenhuollon työntekijöitten lisäksi myös varusmiehet. Broas toivoo, että ainakin ilmaisen rokotteen ottaa mahdollisimman moni.

- Keskustelu sairauspäivien korvauksista on turhaa. Jos huolehdittaisiin paremmin ihmisten rokottamisesta, voitaisiin sairaspäiviä välttää jopa kolme vuodessa työntekijää kohden. Työnantajat voisivat helposti tarjota rokotteen väelleen, eikä hintakaan olisi kova, 12 euroa rokotusta kohden, infektiolääkäri Markku Broas toteaa.