Sarkozyn ja Brunin vihkinyt pormestari hämmentää Ranskan homoliittokeskustelua

Pormestarin mielestä homo- ja lesboliitot johtaisivat insestiin ja pedofiliaan. Lausunto on tuomittu laajalti, mutta se kertoo, että tekeillä olevalla avioliittolakimuutoksella on vastustusta.

Ulkomaat
François Lebel
François LebelEPA

Pormestari François Lebel, joka vihki Ranskan edellisen presidentin Nicolas Sarkozyn ja hänen puolisonsa Carla Brunin, on ilmoittanut kieltäytyvänsä vihkimästä samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Lebelin lausunto (siirryt toiseen palveluun) lietsoo keskustelua, joka on noussut Ranskan sosialistihallituksen aikeista laillistaa homoliitot.

Lebel, joka on Pariisin 8. kaupunginosan pormestari, sanoo kieltäytyvänsä homo- ja lesboparien vihkimisestä, koska tällaiset liitot tekisivät hänen mukaansa tietä moniavioisuudelle, pedofilialle ja insestille. Puolueet ovat laajalti tuominneet hänen kannanottonsa, mutta sen katsotaan heijastavan ruohonjuuritason epäilyksiä lakimuutosta kohtaan.

Pääministeri François Fillonin mukaan hallituksen onkin syytä edetä asiassa varovasti. Juuri nyt ei ehkä kannata avata keskustelua tästä aiheesta, koska Ranskan kansa on siinä syvästi kahtia jakautunut, Fillon sanoo.

Lain kyseenalaistajat vaativat kansanäänestystä

Mielipidekyselyjen mukaan enimmillään kaksi kolmannesta kansasta kannattaa samaa sukupuolta olevien puolisojen oikeutta avioliittoon. Adoptio-oikeudessa kannat ovat jakautuneet jokseenkin tasan. Kyselyt kertovat myös, että muutoksen vastustajat ovat erityisen kiihkeitä kannassaan.

Ennen Lebeliä Korsikan saarella joukko pormestareita ilmoitti, etteivät he suostu vihkimään homo- tai lesbopareja. Pariisin Le Chesnayn kaupunginosavaltuusto päätti tällä viikolla ryhtyä vaatimaan lakimuutoksesta kansanäänestystä. Myös monet katolisen kirkon johtohahmot ja oppositiopuolue kristillisdemokraatit kannattavat kansanäänestystä.

Presidentti François Hollande ei ole osoittanut merkkejä mielenmuutoksesta, ja hallituksen on määrä hyväksyä lakiehdotus pääpiirteissään jo tässä kuussa. Lainvoimaiseksi muutos tulisi ensi kesänä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset