Liika istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakointi

Yli puolet naisten niska-hartiaongelmista johtuu huonosta lihaskunnosta.

terveys
työfysioterapeutti Niina Kivelä

Nykypäivänä pääasiassa laiskuus aiheuttaa lihaskipuja, kun kaikki pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi eikä kroppa saa tarpeeksi liikuntaa. Lihasten kireys niska-hartiaseudulla saattaa aiheuttaa jopa hammassärkyä tai korvien huminaa.

- Lihasvoima on ehdottoman tärkeä asia nykyään. Yli puolet naisten niska-hartiaongelmista johtuu siitä että lihasvoimaa ei ole riittävästi. Silloin ei jaksa pitää hyvää asentoa, vaan hartiat ja leuka painuvat eteen ja ryhti painuu kasaan. Vaivoja aiheutuu myös jos kaularanka on huonossa asennossa, työfysioterapeutti Niina Kivelä sanoo.

- Suurin ongelma on varmasti se että me yhä enemmän ja enemmän vain istutaan. Silloin aineenvaihdunta hidastuu ja ranka painuu kasaan. Tästä voi oikeasti seurata ihan hirveitä ongelmia. Sitä on verrattu jopa tupakoinnin vaaroihin, eli se on lähes yhtä haitallista. Seurauksena voi olla aineenvaihduntasairaudet, diabetes ja jopa syöpä, Kivelä varoittaa.

Hyvä ryhti on kuin palapeli

Optimaalinen ryhti lähtee lantion asennosta. istuma-asennon tulisi jakaantua tasaisesti istuinkyhmyjen päälle, eikä selkä saa olla pyöreänä. Toimistoista löytyy yhä useammin ergonomisesti säädetyt työtuolit, mutta se ei kuitenkaan riitä.

- Lantion asento ensiksi kohdilleen, sitten pieni jännitys vatsalihaksiin. Lapojen välissä pitäisi olla pieni köyry ja kaularangassa pieni kaari. Silloin olkapäätkin ovat automaattisesti oikeassa asennossa, Niina Kivelä summaa.

Jokaisen aamu kuuluisi alkaa kunnon venyttelytuokiolla, jotta ryhti saataisiin päiväksi kuosiin. Työfysioterapeutin mukaan parin minuutin venyttelytuokio riittää päivittäin.

- Aamulla on hyvä lähteä liikkeelle ottamalla eläimistä mallia. Nehän venyttelee aina herätessään. Pitää vain saada niin sanotusti pituudet kohdilleen.