Transparency: Patrian korruptionvastainen työ surkeaa

Suomen aseyhtiö on joutunut todella epäilyttävään seuraan. Korruptiota tutkiva Transparency International on vertaillut asevalmistajien työtä korruptiota vastaan. Patria sijoittui huonoimpaan luokkaan.

Kotimaa

Korruptiota vastaan taistelevan Transparency International -järjestön Britannian osasto on laatinut selvityksen aseteollisuusyhtiöiden toiminnasta korruptiota vastaan. Suomalainen Patria luokiteltiin heikoimpaan luokkaan.

Selvityksessä oli mukana 129 maailman suurinta asevalmistajaa. Niiden korruptionvastainen toiminta selvitettiin yhtiöiden itse julkistamista tiedoista. Yhtiöt saivat mahdollisuuden täydentää tietoja vielä sen jälkeenkin, kun ne oli alustavasti luokiteltu paremmuusjärjestykseen.

TI käytti arvostelussa viittä kategoriaa: johtajien toiminta ja hallinto, riskien hallinta, yhtiöiden toimintakulttuuri, koulutus sekä henkilöstö ja avustajat.

Näiden perusteella yhtiöt jaettiin viiteen ryhmään sen mukaan, onko niillä toimivat järjestelmät korruption estämiseksi.

Suomalainen, valtio-omisteinen Patria sijoittui huonoimpaan ryhmään. Sen antamien tietojen mukaan yhtiön johto ei ole tehnyt mitään korruption estämiseksi, eikä yhtiö anna siihen liittyvää koulutusta, TI moittii. Myös riskien hallinta ja yhtiön toimintakulttuuri ovat huonoja. Ainoastaan henkilöstön oma toiminta on kohtalaisella tasolla.

Samaan aikaan Suomeen ilmapuolustusjärjestelmää rakentava norjalainen Kongsberg sai melko hyvän arvosanan.

Tilanne oli hyvä noin kymmenessä prosentissa tutkituista yrityksistä. Tämä on selvästi parempi tulos kuin kymmenen vuotta sitten, TI toteaa

Transparency muistuttaa, että asekauppaan liittyvässä korruptiossa liikkuu rahaa vuositasolla noin 20 miljardia dollaria, saman verran kuin G8-maat ovat luvanneet käyttää köyhien maiden nälänhädän lievittämiseen.

Hyvillä korruption vastaisilla toimilla vastuulliset yritykset voivat estää osakekurssinsa romahduksen korruption paljastuessa, joutumisen "mustille listoille" ja jopa johtajiensa vankilatuomiot.

Yle Uutisten tavoittama Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen ei kyennyt tuoreeltaan kommentoimaan TI:n selvitystä.