Kosketusnäyttöhanska: hyödyllinen vai humpuukia?

Kosketusnäyttöpuhelimen käyttö kylmällä ilmalla on osoittautunut hankalaksi käyttää. Ratkaisuksi keksitty kosketusnäyttöhanskat.

tekniikka
Kuvassa Applen Iphone.
YLE

Kosketusnäyttöpuhelimet ovat vallanneet kaupat ja näiden uusien innovaatioiden myötä markkinoille ilmestyy mitä ihmeellisempiä lisälaitteista ja varusteita. Kosketusnäyttöpuhelimen käyttö kylmällä ilmalla on osoittautunut hankalaksi käyttää kun hanskat kädessä kosketusnäyttö ei toimi ja ilman hanskoja kädet jäätyy.

Tähän ongelmaan on ratkaisuksi keksitty kosketusnäyttöhanskat. Kriittisimmät ovat ehtineet tuomita hansikkaat jo turhakkeina.

- Mielestäni ei voi puhua täysin turhakkeesta varsinkin kun näitä älypuhelimia käytetään niin monessa paikassa. Itselläni oli noita hansokoja testattavana viime talvena ja koin että ihan toimivia ne suurinpiirtein olivat, arvioi Kuningaskuluttajan toimittaja ja releblogisti Panu Vatanen.

Kosketusnäyttöpuhelimet ovat saaneet valituksia siitä, että ne eivät toimisi alkuunkaan pakkaskeleillä. Panu Vatanen testasi kosketusnäyttöjä ääriolosuhteissa teurastamon pakastimessa.

- Älypuhelin hidastuu pakkasessa, se on selvä. Teurastamon pakastimessa oli 20 astetta pakkasta ja siellä toimi sekä puhelimet että hanskat. Halvemmista hanskamalleista pitää sanoa että ne ovat hyvin ohuita eikä niillä parinkymmenen asteen pakkasessa kovin kauaa tarjennut, Vatanen kertoo.

Katso pakastimessa tehty kosketushanskatesti Ylen Rele-blogissa (siirryt toiseen palveluun)

Kosketusnäytön toiminta perustuu siihen että ihmisen sormesta johdetaan sähköä näytölle jonka perusteella liike tulkitaan. Kosketusnäyttöhanskoissa on käytetty sähköä johtavaa lankaa etusormessa ja peukalossa, jonka avulla ihmisessä oleva oma sähkö kulkeutuu materiaalin läpi näytölle. Normaalissa hanskassa sen materiaali yleensä eristää sähkön kulkemisen kosketusnäytölle.

Kosketusnäyttöhansikkaat ovat pääsääntöisesti normaalien sormikkaiden näköisiä. Nettikauppojen valikoimista löytyy kuitenkin enemmän vaihtoehtoja. Releblogisti Panu Vatasen mukaan hanskoja voi myös värkätä itse.

- Jos saa jostain käsiinsä sähköä johtavaa lanka niin siitä voi ommella sormikkaiden sormenpäihin pienet anturat. Hanskan sisäpuolelle kannattaa jättää myös vähän lankaa, jotta sormen päästä sähkö johtuu kunnolla puhelimeen, Vatanen ohjeistaa.