1. yle.fi
  2. Uutiset

Sarviniemi rapistuu odottaessaan

Taipalsaaren luonnonkaunis Sarviniemen alue on jäänyt kiistelyn jalkoihin. Maan omistava Saimaa Spirit Oy laatii parhaillaan uutta suunnitelmaa siitä, miten alueelle saataisiin rakennettua loma-asuntoja.

Saimaa
Ravintola
Yle

Entinen Suur-Saimaan lomakylä Taipalsaaren Sarviniemessä on seisonut tyhjillään viisi vuotta. Ajankulu näkyy rapistumisena, jota vauhdittavat jatkuvat tihutyöt.

- Nämä eivät ehkä enää kelpaa ravintola-kahvilatoimintaan, tuumaa Saimaa Spirit -yhtiön toimitusjohtaja Jukka Suninen tutkiessaan lomakylän huoltorakennuksessa tehtyjä tuhoja.

Uusia jätevesiratkaisuja mietitään

Lappeenrantalainen Saimaa Spirit -yhtiö osti lomakylän sekä noin 80 hehtaarin maa- ja metsäalueen neljä vuotta sitten. Yhtiö ja Taipalsaaren kunta aikoivat järjestää alueella loma-asuntomessut, jotka jäivät toteuttamatta messuja varten tehdyn kaavan rauettua.

Vanha kaava astui jälleen voimaan ja yhtiö haki lupaa 13 vapaa-ajanasunnon rakentamiseen yhteen kortteliin. Kunta hylkäsi luvat ja yhtiö valitti asiasta hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus totesi lopulta suunnitellun jätevesijärjestelmän olevan kaavanvastainen.

- Asiasta on nyt neuvoteltu uudelleen. Uskoisin, että tämän kuluvan lokakuun aikana alueen jätevesiasioille on löytymässä täysin kestävä ja kehityskelpoinen ratkaisu, Suninen kertoo.

Yhteistä näkemystä etsimässä

Sarviniemessä olisi useammallekin rakennukselle, sillä kaavaan on määritelty 11 000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. 30 vuoden takainen kaava ei kuitenkaan suoraan taivu nykypäivän vaatimuksiin.

Saimaa Spirit ei ole enää halukas maksamaan uutta kaavoitusta.

- Saimaan alueella on erittäin huutava pula majoitusvuokrakapasiteetista ja siinä mielessä pitää koko ajan olla mietintä päällä, että kuinka eteenpäin, Suninen raottaa yhtiön visioita.

Kiinnostuneita tonttien ostajiakin kuulemma olisi. Yhtiö kuitenkin odottaa ensin viranomaisilta linjauksia, mitä alueelle tarkalleen halutaan.

Kunnasta puolestaan todetaan, että pallo on maanomistajalla.

- Tämmöistä yhteistä näkemystä tässä nyt yritetään hakea, mutta kyllä maanomistajat voisivat olla pikkuisen aktiivisempia meidänkin suuntaan, vs. kunnanjohtaja Mikko Hietamies huomauttaa.

Kunnalla itsellään ei ole tällä hetkellä mielenkiintoa tehdä alueella mitään. Hietamiehen mukaan kunta kuitenkin on valmis neuvottelemaan maa-alueiden ostamisesta, jos sellaisia sille tarjottaisiin.

Perinteinen leirintäalue menneisyyttä

Entisen Suur-Saiman lomakylän rakennukset eivät ole enää käyttökelpoisia. Niiden purkamiselle pitäisi hakea lupaa.

Saimaa Spiritin toimitusjohtajan Jukka Sunisen mukaan Sarviniemeen mahtuisi kuitenkin edelleen myös lomakylätoimintaa. Perinteinen leirintäaluetoiminta ei välttämättä riitä kattamaan kustannuksia, joita syntyy esimerkiksi nykyään vaadittavista jätevesijärjestelyistä.

- Paljon on kyselyjä 5-10 huvilan rakentamiseen soveltuvista alueista, joissa vuokraustoimintaa voisi harjoittaa oman käytön lisäksi, Suninen valaisee.

Huviloilla voisi sitten olla käytössään yhteinen palvelurakennus.

Lue seuraavaksi