Ehdokkaat: Ylä-Savon sote parantanut palveluja

Kuntavaaliehdokkaat antoivat julkista keskustelua paremmat arvosanat sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyölle.

Kuntavaalit 2012
Vaalipaneelin yleisöä ja keskustelijoita.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Yläsavolaiset kuntavaaliehdokkaat sanovat yhteisen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän parantaneen palveluja. Iisalmessa torstaina järjestetyssä vaalipaneelissa ehdokkaat pitivät terveyspalveluiden suurimpana ongelmana lääkäripulaa. Siitä ei kuitenkaan voida panelistien mielestä syyttää Ylä-Savon sotea.

SDP:n Jouni Toppisen mielestä sote-kuntayhtymän on syytä kuunnella saamaansa palautetta, mutta yhteistyöstä on seurannut paljon hyvääkin.

- Kun ennen muinoin meni yöllä päivystykseen, piti seuraavana päivänä käydä röntgen-kuvissa ja verikokeissa. Tänä päivänä se onnistuu samalla kertaa. Myös kotisairaalatoiminta on saatu hyvin alkuun, Toppinen kiitti.

Vihreiden Anna Roponen muisteli, että iisalmelaiset ovat olleet tyytymättömiä lääkäripalveluihin ainakin viimeiset 20 vuotta, eli jo kauan ennen kuntayhtymän perustamista. Vasemmiston Iivo Polvi puolestaan paikallisti terveydenhuollon suurimmat ongelmat lääkäreihin.

- Ja se ei johdu sotesta, vaan lääkäripulasta, joka tuli kun siirryimme reppufirmajärjestelmään. Se aiheuttaa sen, että lääkäreitä ei saada virkoihin, eikä synny pitkäaikaisia asiallisia hoitosuhteita.

Kääriäinen velvoittaisi lääkärit kunnalliseen taksvärkkiin

Keskustan Seppo Kääriäinen sanoi kannattavansa sitä, että lääketieteen kandidaatit velvoitettaisiin julkiseen palveluun tietysti ajaksi. Se olisi Kääriäisen mukaan sopiva takaisinmaksu lääkärien yhteiskunnalta saamaan isoon panokseen. Kääriäinen sai myös muilta panelisteilta ja yleisöltä tukea vaatiessaan sairaanhoitohenkilöstön vapauttamista "byrokratian vankeudesta".

Kokoomusta edustava Markku Eestilä puolestaan muistutti, että Suomessa ei ole lääkäripulaa. Ylä-Savon hankala tilanne johtuu siitä, että lääkärit hakeutuvat mieluummin erikoissairaanhoidon palvelukseen kuin kuntiin.

- Täytyy miettiä tarkkaan, mitä työnantajapolitiikkaa me noudatetaan. Julkisessa keskustelussa pitäisi pitää huoli siitä, että työnantajaa kehutaan ja pidetään mukavana paikkana olla töissä, Eestilä pohti.

Perussuomalaisten Olavi Nousiainen pelkästi valtion suunnitelman luopua sairaanhoitopiireistä johtavan siihen, että henkilöstön saatavuus vaikeutuu. Kristillisdemokraattien ehdokas Erkki Lahtinen vuorostaan peräänkuulutti koko Ylä-Savon seutukunnan maineen parantamista ja markkinointia rekrytoinnin helpottamiseksi.

Yle Savon ja Savon Sanomien yhteistyössä järjestämässä vaalikeskustelussa oli mukana iisalmelaiset edustajat seitsemästä puolueesta. Yleisöä oli vajaat 150.