1. yle.fi
  2. Uutiset

Nasa suunnittelee vuoden avaruuskomentoja

Nasa pyrkii kokeilun avulla selvittämään, miten pitkä aika avaruudessa vaikuttaa ihmiskehoon. Tähän mennessä pisin yhtäjaksoinen komennus avaruudessa on kestänyt 438 päivää.

Ulkomaat

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa suunnittelee pidentävänsä astronauttien komennusajan vuoteen. Tällä hetkellä astronauttien pisin yhtäjaksoinen kommennus kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä on puoli vuotta.

Pidennetyn komennusajan tarkoituksena on luoda perusta tulevaisuuden avaruuslennoille kauemmas avaruuteen. Kokeilulla halutaan kerätä lisätietoa siitä, miten painottomassa tilassa vietetty pitkä aika vaikuttaa luukatoon, näköön ja verenkiertoon.

Mikäli Nasan suunnitelmat hyväksytään, ensimmäinen vuoden komennus voisi toteutua vuonna 2015.

Venäläiset mukaan kokeiluun

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kertoi viime viikolla, että Nasan kestävyyskokeiluun osallistuu astronauttien lisäksi kosmonautteja. Tähän mennessä vain neljä avaruuslentäjää on viettänyt avaruudessa yhtäjaksoisesti yli vuoden. He kaikki ovat venäläisiä.

Pisimmän ajan avaruudessa on viettänyt kosmonautti Valery Poljakov, joka oli 438 päivää venäläisellä Mir-avaruusasemalla vuosien 1994 ja 1995 aikana.

Amerikkalaisista astronauteista pisimpään eli 215 päivää, avaruudessa ollut Michael Lopez-Alegria uskoo, että vuoden komennus on mahdollinen. Lopez-Alegrian mukaan itse avaruudessa oleminen ei rasita kehoa, mutta Maahan paluun jälkeen vasta huomaa, tuliko itseä rasitettua liikaa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi