1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

TS: Joka viidennen huumekuoleman syynä fentanyyli

Emeritusprofessori Erkki Vuori arvioi Turun Sanomille, että fentanyyli on tällä hetkellä huumeista vaarallisin Suomessa. Se on erittäin voimakas kipulääke, jota käytetään pääasiassa laastareina.

Pääasiassa laastareina käytettävä kipulääke fentanyyli on noussut huumeidenkäyttäjien suosioon, kirjoittaa Turun Sanomat. Se aiheuttaa Suomessa jo kolmanneksi eniten huumekuolemia. Vuoden 2010 tilastot osoittavat, että joka viidennen huumekuoleman syynä on fentanyyli.

- Tämän uudempia tilastoja ei ole olemassa, mutta arvioni mukaan sama trendi jatkuu edelleen, kertoo lehdelle oikeuskemian emeritusprofessori Erkki Vuori Hjelt-instituutista.

Hän arvioi, että fentanyyli on nyt Suomessa huumeista vaarallisin.

Fentanyyli on hyvin voimakas opioidi. Se on noin 50-100 kertaa morfiinia voimakkaampaa. Fentanyyli on tarkoitettu pitkäaikaisten sairauksien hoitoon - sitä käytetään esimerkiksi syöpäkivuissa.

Fentanyylin väärinkäyttö on lisääntynyt varsin nopeasti, sillä 2000-luvun alussa yliannostuksia kävi ilmi vain muutamia vuodessa.

Huumeidenkäyttäjien yliannostuskuolemat johtuvat Suomessa useimmin kolmesta opioidista: subutexista, tramadolista ja fentanyylistä.