Rasvaimu voi myös lisätä rasvaa

Brasilialaistutkimuksen perusteella vaikutus kuitenkin estyy, jos potilas lisää liikuntaa rasvaimun jälkeen.

terveys

Rasvaimussa rasvaa poistetaan ihon alta kosmeettisista syistä, mutta imun jälkeen monilla rasva alkaa lisääntyä toisaalla, vatsaontelossa. Brasilialaistutkimuksen perusteella vaikutus kuitenkin estyy, jos potilas lisää liikuntaa rasvaimun jälkeen. Havainto on silti huolestuttava, sillä vatsaonteloon kertyvä rasva on terveydelle suurempi riski kuin ihonalainen rasva.

Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mistä ilmiö johtuu, mutta todennäköisesti keho pyrkii korvaamaan poistetun rasvan lisäämällä sitä muihin kohtiin. Ilmeisesti rasvaimun jälkeen kehon energiankulutus laskee, jos liikuntaa ei lisää, mikä johtaa rasvan lisääntymiseen.

Selvittääkseen rasvaimun pitkäaikaisvaikutuksia tutkijat värväsivät tutkimukseen 36 rasvaimuun hakeutunutta naista, joista puolet laitettiin neljän kuukauden mittaiseen liikuntaohjelmaan. Toinen puolisko jatkoi kuten ennenkin.

Kun osallistujat arvioitiin uudelleen puoli vuotta myöhemmin, rasvakudos oli pysynyt poissa kohdasta, johon rasvaimu kohdistui, mutta lisääntynyt noin 10 prosenttia vatsaontelossa. Tämä tapahtui vain potilailla, jotka eivät lisänneet liikuntaa rasvaimun jälkeen. Osallistujien ruokavaliossa tai rasvasolujen koossa ei tapahtunut muutoksia.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että rasvaimupotilaiden hoidon tulisi aina sisältää liikuntaa. Muuten vatsaonteloon kertyvä rasva voi suurentaa potilaiden sydänriskejä ja altistaa muun muassa diabetekselle.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim