Beatlesien ensilevystä puoli vuosisataa

Ensimmäinen single oli myös ensimmäinen hitti. Beatlesmanian alkamiseen meni aikaa vielä pari vuotta.

The Beatles vuonna 1964. Kuva: Parlophone Records

The Beatles -yhtyeen ensimmäisen singlen ilmestymisestä on kulunut tasan 50 vuotta. Yhtyeen Love Me Do -rallatus nousi brittilistalla sijalle 17 ja alusti ilmiötä, jolle ei ole populaarimusiikin historiassa vertaa.

Brittiläisen NME-musiikkilehden apulaispäätoimittajan Hamish MacBainin mukaan olennaisinta oli, että heti alussa Beatlesin keskittyivät levyttämään itse kirjoittamiaan lauluja. Se ei 1960-luvun alussa ollut tavallista.

Maniaa ensilevy ei vielä aiheuttanut, vaikka nousikin pieneksi hitiksi. Jotkut aikalaiset kertovat, että yhtyeen manageri Brian Epstein avitti nousua ostamalla itse 10 000 levyä.

Love Me Do ei jäänyt vain singleksi, vaan Beatlesit levyttivät sen myös ensimmäiselle albumilleen Please Please Me. LP:llä on myös esikoissinglen B-puoli P.S. I Love You.

Merseyn varressa lauletaan

Beatlesien kotikaupunki Liverpool juhlii ensisingleä ennätysyrityksellä: liverpoolilaisia on kehotettu kerääntymään Merseyjoen varteen yhteislauluun (siirryt toiseen palveluun), jolla päästäisiin Guinnessin ennätysten kirjaan.

Beatlesin syntymäpäivästä perjantaina ei kuitenkaan ole kyse. Ensimmäinen keikka liverpoolilaisessa kellariklubissa oli jo edellisenä vuonna, helmikuussa 1961. Siitä ei huudeltu etukäteen, vaan sittemmin hurjaan maineeseen ponnahtanut nelikko kokoontui lounasaikaan soittamaan aivan ilman mainoksia.

Rumpujen takana ei tuolloin vielä istunut Ringo Starr, vaan Pete Best. _Love Me Do_n levytyksessä rumpuja takoi jo Starr. Käsitystä ensilevyn päivämäärästä vähän hämärtää se, että The Beatles oli ehtinyt levyttää jo ilman Starria, kesällä 1961 Saksassa. Cry For a Shadow ja Ain't She Sweet -kappaleet tehtiin Beatlesien nimissä ja kuusi muuta Tony Sheridanin taustabändinä.