Nimeni on Bond - 50-vuotias Bond

Maailmanlaajuista James Bond -päivää juhlitaan tänään näyttävästi Lontoossa. Päivää vietetään sen kunniaksi, että ensimmäisestä Bond-elokuvasta 007 ja tohtori No tulee kuluneeksi 50 vuotta.

kulttuuri
John Kitzmiller Quarrelin roolissa ja Sean Connery James Bondina ensimmäisessä Bond-elokuvassa Tohtori No vuodelta 1962.
John Kitzmiller Quarrelin roolissa ja Sean Connery James Bondina ensimmäisessä Bond-elokuvassa Tohtori No vuodelta 1962.Eon Productions

Ylen Lontoon toimittaja Pasi Myöhänen kertoi Aamu-tv:ssä, että kaupungissa järjestetään useita Bond-juhlia ja näyttelyitä. Barbican-taidekeskuksessa on esillä Bond-elokuvien designia ja tyyliä sekä Bondin käyttämiä aseita ja vekottimia. Salaisen agentin autot puolestaan ovat näytteillä Kansallisessa moottoriajoneuvomuseossa.

Bond-kirjat ja etenkin elokuvat ovat olleet briteille symbolisesti tärkeitä.

- Kun Ian Fleming kirjoitti Bond-kirjat 1950-luvulla, sodan jälkeisessä Britanniassa imperiumin rippeet olivat valumassa brittien käsistä ja Bond oli fantasia maan voimasta ja ehkä hienostuneisuudestakin, kun oikeasti raha oli tiukassa ja tehtiin säästötoimia. Nyt on vähän samantyyppinen tilanne, koska Britannia on taantumassa ja Bondin maailma hienoine autoineen ja martineineen tarjoaa pakoa arjen todellisuudesta, arvioi Myöhänen.

Myöhänen ennustaakin parin viikon päästä ensi-iltansa saavalle uudelle Bond-elokuvalle menestystä.Skyfall-elokuvan teemalaulu (siirryt toiseen palveluun)on julkaistu jo perjantaina. Sen esittää brittilaulaja Adele.

- Voi olla hyvin mahdollista että britit haluavat jatkoaikaa olympialaisten synnyttämälle hurmalle, ja menevät joukolla katsomaan peribrittiläistä sankaria Bondia elokuviin kuun lopussa. Vaikea nähdä, etteikö elokuvasta tulisi menestys, ainakin Britanniassa, Myöhänen ennustaa.