1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sinivalkoinen valhe on monikerroksinen dokumentti

Viikko sitten suomalaista urheilua tai ainakin suomalaista urheilijaa juhlittiin oikein olan takaa dokumentissa Kuningas Litmanen. Tällä viikolla kotimainen urheilu vajoaa pohjamutiin Arto Halosen dokumentin Sinivalkoinen valhe myötä.

Kulttuuri
Kuva Sinivalkoinen valhe -dokumentista.
Kuva Sinivalkoinen valhe -dokumentista.Future Film
Tähtiä.

Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla suomalaisen hiihdon suuri näytön paikka. Näin näyttikin aluksi olevan, mutta sitten iski katastrofaalimaisen suuri häpeä. Peräti kuusi suomalaista hiihtäjää jäi Lahdessa kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Arto Halosen dokumentissaSinivalkoinen valhekäydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa aina 1970-luvulta lähtien. Mukana tarinassa on myös väläyksiä vuonna 1998 alkaneesta suuresta STT:n dopingoikeudenkäynnistä, jonka lopulliset tuomiot luettiin vasta viime viikolla. Elokuvassa kuullaan joukkoa erimaalaisia doping-kulttuurin asiantuntijoita, niin hiihtäjiä, valmentajia kuin tutkijoita.

Selviä vastauksia, itsekin urheilun ystävänä tunnetun Arto Halosen dopingkyselyihin, tässä rankassa ja surullisessa elokuvassa antavat vain harvat. Suurin osa haastateltavista tietenkin kieltää kaiken tai sitten asiaa kierrellään ja kaarrellaan vaivautuneen oloisesti. Tietoisesti tai tietämättään Halonen on sohaissut kihisevää ampiaispesää. Suomessa elokuvassa esitetyistä väitteistä on hälisty jo viikon päivät ja Italiassa kaksinkertainen olympiavoittaja Manuela Di Centa aikoo haastaa oikeuteen häntä elokuvassa dopingin käytöstä syyttäneen dopingtutkija Sandro Donatin.

Asioita ulkopuolelta katsovalle, tämä hyvin monikerroksinen dokumentti tekee helpoksi yhtyä Lahden hiihtoskandaalin pääpahikseksi nimetyn Kari-Pekka Kyrön ajatukseen siitä, että nykyään tuskin on edes olemassa niin sanottuja puhtaita huippu-urheilijoita. Ei tarvitse kuin muistella kilpapyöräilijä Lance Armstrongia, jolta juuri vietiin uran tärkeimmät mitalit douppauksen takia.

Elokuva todentaa sen kaikkien jo ainakin epäilemän asian, että huippu urheilun parissa leikitään jatkuvaa kissa ja hiiri -leikkiä, jossa vastapelureina ovat douppaajat ja heidän tekemisiään tutkivat tahot. Kuka sitten on syypää tähän kilpavarusteluun, on hyvä kysymys. Tässä elokuvassa erään vastauksen tarjoaa nimettömäksi jäävä hiihtäjä, jonka sanoin, arvokisamitali saattaa olla urheilijalle miljoonien arvoinen ja sen saavuttamiseksi ollaan valmiit tekemään melkein mitä tahansa.