Taken 2 etenee alusta loppuun ilman yllätyksiä

Ranskalaisen elokuvaihmeen Luc Bessonin johtaman b-elokuvatehtaan uutuus Taken 2 on jatkoa neljän vuoden takaiselle kidnappausdraamalle Taken. Ykkösosassa, entinen CIA agentti Bryan Mills pelasti Pariisissa lomailleen tyttärensä inhoilta albanialaisilta ihmiskauppiailta.

kulttuuri
Liam Neeson elokuvassa Taken 2.
Liam Neeson elokuvassa Taken 2.Magali Bragard / Europacorp / M6 Films / Grive Productions
Tähtiä.

Millsin, tämän exän ja tyttären lomaillessa Istanbulissa, yrittävät inhat albaanit kidnapata perheen. Satimeen jäävät kuitenkin vain Mills ja tämän entinen vaimo. Millsin onnistuessa pakenemaan sieppaajilta, ryhtyvät isä ja tytär yhdessä juonimaan äitiä vapaaksi.

Mitä siitä sitten seuraa, on valitettavan ennalta arvattavaa. Tämä Luc Bessonin yhdessä Robert Mark Kamenin kanssa käsikirjoittama kostotarina on suoraan kaavaan kirjoitettu seikkailu. Tarina etenee alusta loppuun ilman sen suurempia yllätyksiä. Elokuvan on ohjannut Oliver Megaton, jonka jotkut saattava muistaa parin vuoden takaisesta, niin ikään Luc Bessonin tuottamasta seikkailusta Colombiana. Kuten tuo kostodraama jo osoitti, osaa Megaton luoda toimivaa toimintakohtauksia, mutta tarinan rytmityksessä hän ei ole parhaimmillaan. Taken 2 kulkee eteenpäin melkoisella ryminällä ja ryskeellä, mutta nyansseja matkalle ei juuri mahdu.

Molempien Taken -elokuvien pääosassa nähdään, pitkään lähinnä draamanäyttelijänä tunnettu, osaava ja karismaattinen Liam Neeson. Vuonna 2008 valmistunut Taken muutti kuitenkin Neesonin uran suunnan. Tuon elokuvan jälkeen kuusikymppinen Neeson on niittänyt mainetta muun muassa sellaisissa toimintaspektaakkeleissa kuin A-Team (2010), Titaanien taistelu (2010), Battleship (2012) ja Yön ritarin paluu (2012). Ilman uransa aikana yhden Oscar- ja kolme Golden Globe ehdokkuutta napanneen Neesonin vankkaa läsnäoloa, tämä täysin tyhjänpäiväinen rymistely saisi tuskin lainkaan huomiota osakseen.